Lotusbloem 3: De Vergeten Koningin door Franz op nummer 717
Als Kaliber Hkan door zijn vrouw (de Italiaanse prinses Theodora di Fivizzano) wordt verstoten, raken de gebeurtenissen al gauw in een stroomversnelling. Oosterse exotiek, een lange reis en bloedmooie tekeningen (en vrouwen ook). Franz op zijn best.
 

V voor Vendetta door David Lloyd + Alan Moore
De Vliegende Hollander (2009, SC)

In het futuristische Engeland van 1997 houdt een fascistisch bewind het Britse volk onder de knoet en in meerdere opzichten in de gaten. George Orwells Big Brother is nog maar een schijntje van de middelen die in V voor Vendetta worden ingezet om het doen en laten van de eigen burgers te screenen. Eén man echter neemt een loopje met de totalitaire staat: V. Hij draagt een spierwit masker met een eeuwig glimlachend gezicht en roze wangetjes. Dit masker brengt de legendarische, maar door iedereen vergeten Guy Fawkes in herinnering die op 5 november 1605 het Engelse parlement wilde opblazen. V is vast van plan om de regering omver te werpen. Maar als slachtoffer van psychische experimenten in een concentratiekamp, speelt hij zelf ook een smerig spel met Evey Hammond, een jonge vrouw die hij de echte vrijheid wil leren kennen.

Aantal genomineerde albums van David Lloyd: 1/2296
Aantal genomineerde albums van Alan Moore: 8/2296

 

In de jaren 1980 borrelde bij Alan Moore het idee voor een futuristisch verhaal dat zich zou afspelen in Engeland en zich moest onderscheiden van al het Amerikaanse superheldengeweld. Met tekenaar David Lloyd deelde hij een sombere toekomstvisie. Lloyd bracht ook het idee van het kenschetsende masker aan. In 2009 pas kwam het tot een vertaling (dus ook na het afsluiten van de wedstrijd die tot deze Grenzeloze Top 500 leidde). De verfilming door de Wachowski-broers uit 2005 met Hugo Weaving in een briljante vertolking als V en Natalie Portman als Evey Hammond vergrootte uiteraard de bekendheid.
 
In september 2010 inspireerde een gebuisde Brugse student zich op V voor Vendetta om paniek te zaaien op het Sint-Lodeijwkscollege. Onder de naam Victor Van Vooren hield hij het college wekenlang in de ban. Van Vooren beweerde dat hij net zoals de terroristische vrijheidsstrijder in V voor Vendetta voor de rechten van de leerlingen opkwam. Hij drong 's nachts de school binnen en kalkte Latijnse slogans op de muren en puzzels en raadsels op de speelplaats. Een van die slogans luidde "Vi veri veniversum vivus vici" ("Met de kracht van de waarheid heb ik levend het universum veroverd", zo geplukt uit V voor Vendetta). Op 14 september ging hij een stapje verder en dreigde via Facebook een leraar te vermoorden en een bom tot ontploffen te brengen. Door dat laatste werd de politie ingeschakeld die snel de zeventienjarige kon vatten.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010