De Avonden. Een Beeldverhaal integrale editie door Dick Matena naar Gerard Reve op nummer 712
De Avonden is geen strip. De Avonden is een prima brokje Nederlandse literatuur, meesterlijk geïllustreerd door een Dick Matena op zijn best. En dat uiteindelijk 352 pagina's lang in zijn integrale vorm van de vier verschenen albums. Na het boek en de film was het inderdaad tijd voor het beeldverhaal. Voor Matena betekende het meteen een nieuwe start waarbij hij nog meer Nederlandse klassiekers verstripte.
 

Pauls Vakantiebaantje door Michel Rabagliati
Oog & Blik (2005, SC)

In de zomer van 1979 is Paul een tiener zoals we die allemaal geweest zijn: rebels, slungelig, onzeker. Op school wil het niet echt vlotten. Na een voortijdig afgebroken kunstproject verlaat hij gedesillusioneerd en met slaande deuren de school en gaat werken in een drukkerij. Eten, slapen, werken, ja, Paul heeft snel door waar het allemaal om draait als je volwassen wil zijn. Echt vrolijker wordt hij er niet van. Het telefoontje van een oude vriend komt dan ook net op tijd. Guy organiseert in Val Morin een zomerkamp voor minderbedeelde kinderen. Een van de leiders heeft op het laatste ogenblik afgezegd. Guy ziet in Paul wel een geschikte vervanger. Gepakt en gezakt vertrekt Paul naar het zomerkamp. Het laat zich raden dat de tot dan wat introverte puber op kamp uit zichzelf zal breken. Het moederskindje zal voor de eerste keer volledig op zichzelf aangewezen zijn. Kortom, Val Morin zal Paul veranderen van onzekere jongen tot jongvolwassene.

Aantal genomineerde albums van Michel Rabagliati: 2/2296

Michel Rabagliati is een Frans sprekende Canadees uit Montreal die als kind geabonneerd was op de weekbladen Robbedoes en Kuifje. Op zijn elfde wist hij al dat hij tekenaar zou worden. Hij tekende toen de strips van zijn favoriete tekenaars na. Hij was al de dertig voorbij toen hij zijn eerste stappen in de stripwereld zette met Paul op het Platteland, dat in vertaling na Pauls Vakantiebaantje verscheen.
 
In 2005 werd het derde autobiografische Paul-album Paul en Appartement de strip van het jaar in Canada. Maar na twee vertalingen vond Oog & Blik het welletjes (of het publiek wilde hoogstwaarschijnlijk niet mee) en liet de serie voor wat het was. Ondertussen werkt Michel Rabagliati aan het zevende album.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010