Cerebus 11: Guys door Dave Sim / Gerhard op nummer 710
Zet je mee aan de toog waar Cerebus en vele gastpersonages uit vorige delen aanzitten om het onder meer over het leven te hebben. In dit haast experimenteel vertelde verhaal vallen celiriums Cerebus te beurt. Hij begint zich vragen te stellen over echte vriendschap, eenzaamheid, de relaties tussen mannen onderling en mannen en vrouwen,... Niets van dat alles wordt al te zwaarmoedig aangepakt, maar tussen de vele lachen en een traan schuilen waarheden als koeien.
 

De Kinderen van de Wind 5: Het Ebbenhout door François Bourgeon
Oberon (1984, HC) / Big Balloon (1991, SC) / Casterman (1996, HC) / 12bis (2009, HC)

Isabeau de Marnaye — Isa voor de vrienden — maakt haar laatste tocht met het slavenschip de Marie-Caroline. Met een huiveringwekkende lading van driehonderdveertig slaven is het schip op weg naar Santo Domingo in de Caraïbische Zee. De overtocht vanuit Afrika verloopt niet zonder problemen. De spanning loopt hoog op door het despotische optreden van de nieuwe kapitein Bernadin. Ook de passagiers raken geïrriteerd door de ellendige situatie aan boord en wanneer dit ontaardt in onderlinge conflicten dreigt alles uit de hand te lopen. Tot overmaat van ramp breekt er een slavenopstand uit.

Aantal genomineerde albums van François Bourgeon: 12 /2296

Na Het Ebbenhout zag François Bourgeon zichzelf zijn leven lang geen katrollen en scheepswanten meer tekenen. Het was tijd voor iets nieuws. Dat kon bij Casterman met De Gezellen van de Schemering. Maar het bloed kruipt duidelijk waar het niet gaan kan. In 2009 volgde een finaal tweeluik met een oudere (zeg maar stokoude) Isa en hear kleindochter Zabo in de hoofdrollen.
 
In 2007 herlas François Bourgeon voor het eerst in vijfentwintig jaar zijn reeks De Kinderen van de Wind. Hij vond het verfrissend en merkte een andere vertelaanpak op die hij nu niet meer zou gebruiken. Zo is er de verkrachting van Mary op de Marie-Caroline. Vooral het mengen van seks en geweld vond hij in 2007 half geslaagd. Strips zijn gestileerde beelden. Die verkrachting moest aanstootgevend zijn en niet zozeer mooi in beeld gebracht worden.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010