Roodhaar 1: Zwavel en Vlees door Mohamed Aouamri + Brice Tarvel op nummer 707
Heksenstreken bij een sexy roodharig meisje. Maar daar haalt ze geen voordeel uit. Ze wordt vogelvrij verklaard door de Inquisitie en terdoodveroordeeld door de geobsedeerde kasteelheer van Mortepierre. Het lot van een niet altijd onschuldig zigeunermeisje in de duistere middeleeuwen.
 

Suske en Wiske 150: Het Spaanse Spook door Willy Vandersteen
Standaard Uitgeverij (1952, 1974, 1977, 1983, 1990, 1993, 2004, SC+HC)

Lambik, Suske en Wiske willen nagaan of het schilderij Boerenbruiloft van Pieter Bruegel elke nacht écht wordt betoverd door een schim. Het Spaanse spook Don Persilos y Vigoramba neemt het trio mee in de tijd naar het Brabant van de zestiende eeuw. Ze zullen er de strijd aanbinden tegen de Spaanse bezetter en de hatelijke hertog van Alva.
Willy Vandersteen hield aan Het Spaanse Spook de bijnaam "De Bruegel van het beeldverhaal" over. Hergé kende hem deze bijnaam toe.

Aantal genomineerde albums van Willy Vandersteen: 67/2296

Willy Vandersteen solliciteerde zelf al eens spontaan om voor het weekblad Kuifje te mogen werken, maar Hergé antwoordde negatief omdat hij zijn tekeningen te karikaturaal en zijn verhalen te ongeloofwaardig vond. In 1948 was het Hergé die Vandersteen contacteerde. De Vlaamse editie van Kuifje, dat sinds 1946 verscheen, raakte maar niet van de grond en daarom deed Hergé een beroep op de toen al populaire Vandersteen. Op 16 september 1948 verscheen de eerste episode van Het Spaanse Spook in het weekblad.
 
Toen Willy Vandersteen de eerste platen aan artistiek directeur Hergé toonde, droeg hij Vandersteen op om zijn tekenstijl aan te passen: minder volks, minder vulgair en binnen de principes van Hergés Klare Lijn. Eigenlijk moest hij alles hertekenen want de figuren bleven niet gelijk in elk prentje, er was een algemeen gebrek aan perspectief, het verhaal miste structuur. Er verscheen in Kuifje slechts één pagina per week waardoor Vandersteen meer aandacht kon besteden aan de tekeningen en tegelijk zijn Suske en Wiske-productie voor de kranten kon handhaven. De burgerlijke metamorfose voerde Vandersteen door op plaat 13. Wiske had voortaan blonde krullen voor zolang de reeks liep in het weekblad, Lambik kreeg verstand en manieren terwijl tante Sidonia en Jerom niet mochten meedoen.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010