Pin-Up 1: Remember Pearl Harbor door Philippe Berthet + Yann op nummer 692
Terwijl de Amerikaanse mannen in de Pacific vechten en sneuvelen tijdens de Tweede Wereldoorlog, blijven de vrouwen thuis. Maar Dottie blijft niet bij de pakken zitten nu ze haar lover moet missen. Op haar arm laat ze de letters RPH tatoeëren die staan voor Remember Pearl Harbor, de gebeurtenis die de VS definitief in de oorlog stortte. Ze wordt model voor een op Milton Caniff gemodelleerde tekenaar die de sexy strip Poison Ivy maakt voor de soldaten. Dotties leven verandert voorgoed. De sfeer van de jaren 1940 weten Philippe Berthet en Yann perfect op te roepen. Dit is een grote lofzang op de pin-upkunst. Na drie delen groeide de geplande trilogie uit tot een reeks met talloze knipogen naar allerlei Americana in de jaren 1940, 1950 en 1960.
 

De Dagelijkse Worsteling 2 door Manu Larcenet
Oog & Blik (2005, HC)

De Dagelijkse Worsteling schetst de beslommeringen van Marco, een uitgebluste fotograaf die kampt met de eerste symptomen van volwassenheid en onverklaarbare angstaanvallen. Ook de andere personages dragen een verleden met zich mee dat hen maar niet loslaat. Zo is er de veteraan uit de oorlog in Algerije die gebukt gaat onder een enorm schuldgevoel, de arbeiders van een gedoemde scheepswerf die mijmeren over een gouden verleden, et cetera. Zelfs Marco's vader, die aan Alzheimer lijdt, kan uiteindelijk niet vergeten.

Aantal genomineerde albums van Manu Larcenet: 8/2296

Net zoals Marco's vader heeft Manu Larcenets vader in Algerije gediend. Hij vergeleek het met de Amerikaanse Vietnamveteranen die bij hun terugkeer beschaamd waren voor hun participatie in conflicten en de horror die daar vaak mee gepaard ging. Maar bovenal waren ze bang. Dat gevoel wilde of kon Larcenets vader niet delen met zijn kinderen. Het uit zich ook in Marco's houding tegenover de zwijgzame Mesribes.
 
Van elk deel raakten er in Frankrijk rond de honderdduizend exemplaren verkocht. De inkleuring van de reeks lag in handen van Patrice Larcenet, Manu's broer. Onder de titel Ordinary Victories verscheen een Amerikaanse editie bij NBM, een uitgever die nog andere Europese strips vertaalde zoals Wake (Konvooi) en Dungeon (Donjon). In 2005 nam het beroemde Amerikaanse tijdschrift Time deze Engelse vertaling op in een lijstje met vijf beste graphic novels om te ontdekken. De vier andere aanraders van het moment waren Ice Haven van Daniel Clowes, Little Lulu van John Stanley en Irving Tripp, War's End van Joe Sacco en Why Are You Doing this? van Jason.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010