The Comical Tragedy of Mr. Punch door Dave McKean + Neil Gaiman op nummer 681
Bijzondere momenten uit de jeugd van de verteller passeren in deze graphic novel waarin het woord "graphic" meer dan bij wie anders past bij de kunst van Dave McKean. Het zijn momenten als vissen op het strand bij zonsopgang, de opkomende waanzin van een grootvader, een oom met een bochel, het voor de gek houden van kinderen door hun ouders, angst voor het onbekende, een ongewenste zwangerschap, geweld met mogelijk ook moord,... Parallel aan deze mijmeringen vertelt een opa aan de verteller het traditionele verhaal van de Mr. Punch (uit het Britse poppenkastverhaal Punch & Judy). Daarin vermoordt Mr. Punch eerst zijn baby, dan zijn vrouw en de politieofficier die hem komt arresteren. Punch misleidt vervolgens een geest, een krokodil, een dokter, de persoon die hem moet ophangen en zelfs de duivel.
 

De Eeuwige Oorlog 1: Soldaat Mandella door Marvano naar Joe Haldeman
Dupuis (1988, HC), collectie Vrije Vlucht

Hoewel niemand ooit een Tauraan zag, krijgt een legereenheid in 2010 een opleiding om ten oorlog te trekken tegen het buitenaardse volk. We volgen de carrière van Mandella als soldaat in het eerste deel, vervolgens als luitenant in deel 2 en als majoor in het afsluitende deel 3. Met het tijdreizen als een van de mogelijkheden overspant deze carrière bijna twaalf eeuwen.

Aantal genomineerde albums van Marvano: 16/2296
Aantal genomineerde albums van Joe Haldeman: 11/2296

Marvano illustreerde sf-boeken voor de uitgeverijen Meulenhoff (Nederland) en Heyne (Duitsland) en maakte omstreeks 1980 illustraties voor het Nederlandse sf-tijdschrift Orbit. Het mondde uit in het stripalbum De Vlucht van het Paard naar het boek van The Flight of the Horse van Larry NIven, tevens schrijver van Ringworld. In 1982 volgde Marvano Marc Legendre op als hoofdredacteur van de Nederlandstalige Kuifje, een functie die hij vier jaaruit oefende. Op de redactie prutste hij tussendoor wat aan De Eeuwige Oorlog: losse potloodkrabbels, een uitgewerkte dialoog,... Op een sciencefictionconventie in Gent ontmoette Marvano de schrijver van dit boek, Joe Haldeman. Het boek uit 1974 put uit het Vietnamverleden van de schrijver.
 
Marvano maakte eerst enkele proefplaten en presenteerde ze op een sf-congres in het Britse Brighton waar Joe Haldeman aanwezig was. Twee dagen later gaven zijn literair agent en Haldeman hun officiële toelating om The Forever War te verstrippen. Het stripscenario is uitsluitend het werk van Marvano. Haldeman heeft daar niets mee te maken. Een eerdere samenwerking met een schrijver leverde Solitair op, geschreven door Bob Van Laerhoven, toevallig de vertaler van de roman The Forever War, maar ook van de eerste strips van De Onnoembaren waaronder Gele Geschiedenis (zie de volgende pagina in deze Grenzeloze Top).
 


© De Stripspeciaalzaak 2010