De Holle Aarde 3: NogenoN door François Schuiten + Luc Schuiten op nummer 679
Op de planeet NogenoN verloopt alles volgens een palindroom (een term die slaat op woorden die omgekeerd gespeld nog steeds hetzelfde woord vormen zoals lepel, kok, droomoord of een woord van 23 letters dat we niet in deze kolom kunnen plaatsen), zo ook bij de pas op NogenoN gelande Nelle die omwille van symmetrische wetten Nellen wordt genoemd. Ze reist via steden naar een beeldhouwer die van haar een bijzondere sculptuur maakt. Vervolgens komen alle voorgaande scènes uit het verhaal opnieuw aan bod, perfect omgekeerd symmetrisch van paginalay-out en positie van de personages terwijl het verhaal gewoon doorloopt en ook wel terugloopt. NogenoN is een verbijsterend en geslaagd stilistisch experiment op zowel verhaaltechnisch als grafisch gebied. De symmetrie trekt zich zelfs door op de cover en backcover en de schutbladen.
 

Suske en Wiske 116: De Bronzen Sleutel door Willy Vandersteen
Standaard Uitgeverij (1952, 1971, 1983, 1994, 2004, 2010, SC+HC)

Suske, Wiske en Lambik bevinden zich met verlof aan de kust van Zuid-Frankrijk waar ze zich voornamelijk onledig houden met onderwaterjagen. Prosper, een grote merou (da's een vissensoort), sleurt Lambik mee aan zijn harpoen naar het mondaine prinsdom Mocano. Een gemaskerde duiker redt Lambik het leven. Hij vertelt over een bronzen sleutel die later een ontzettend gevaarlijk geheim blijkt te verbergen.

Aantal genomineerde albums van Willy Vandersteen: 67/2296

De Bronzen Sleutel was Willy Vandersteens tweede Suske en Wiske-verhaal voor het weekblad Kuifje na Het Spaanse Spook. Het was ook het allereerste Suske en Wiske-verhaal dat compleet in kleur verscheen. De albumpublicatie uit 1952 verscheen eerder dan Het Spaanse Spook. Daar waar Het Spaanse Spook in Kuifje op slechts een halve pagina per week startte, in slechts twee kleuren dan nog, haalde de redactie bakzeil voor De Bronzen Sleutel dankzij de positieve respons van het publiek. Naast de vierkleurendruk sierde het verhaal drie keer de cover van het stripweekblad.
 
In het jaar 1952 verschenen maar liefst vijf Suske en Wiske-titels. Daarnaast kwam ook het eerste deel uit van Judi, gemaakt door de tandem Willy Vandersteen en Karel Verschuere. In 1971 verscheen De Bronzen Sleutel in de reguliere rode reeks onder het nummer 116, zoals bij de overige albums uit de blauwe reeks met schrapping van een aantal pagina's, zeven in totaal. De blauwe reeks telt zes albums. Het Spaanse Spook en Het Gouden Paard (waarvan de eerste albumuitgave pas in 1969 gebeurt) maken daar geen deel van uit. Na de voorpublicatie van Het Gouden Paard in Kuifje veranderde de situatie bij Kuifje. Vandersteen raakte minder gemotiveerd en dat ging ten koste van de kwaliteit. Hij had nog wel een idee voor een verhaal dat zich in Japan afspeelt met de titel De Sonometer, maar hij laat het hierbij en stopte definitief met zijn klasseverhalen voor Kuifje.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010