Mister I door Lewis Trondheim op nummer 678
Eigenlijk hetzelfde als Mister O, maar nu met een stokvormig mannetje in plaats van een bolvormig. In Mister O probeert het mannetje op elke pagina vruchteloos een ravijn over te steken. Mister I daarentegen wil telkens een stuk voedsel stelen, maar hij wordt daarin steeds weer tegengewerkt tot de dood erop volgt. 32 variaties op een vast thema zonder ook maar een woord te zeggen, dergelijke experimenten zijn gefundenes Fressen (gevonden vreten, jawel) voor Lewis Trondeheim.
 

De Avonturen van Robbedoes en Kwabbernoot 12: Het Nest van de Marsupilami's door André Franquin
Dupuis (1960, SC)

Journaliste IJzerlijm nodigt Robbedoes en Kwabbernoot uit voor de lezing "De Neven uit Palombië". IJzerlijm draaide namelijk een natuurdocumentaire over een koppel Marsupilami's die een ingenieus nest bouwen, een nageslacht kweken en deze behoeden voor de aanvallen van een gevaarlijke jaguar. Robbedoes, Kwabbernoot en het publiek volgt aandachtig en met spanning de afwisselend komische, gevaarlijke, romantische, ontroerende, spannende lezing mee.

Aantal genomineerde albums van André Franquin: 31/2296

De geboorte van de drie Marsupilami-kinderen gebeurde in Robbedoes-nummer 985 van 28 februari 1957. Voor André Franquin was het driedubbel feest. Naast een uitbreiding van de Marsupilami-familie duikt ook een ander personage in hetzelfde Robbedoes-nummer op: Guust Flater. Bovendien schonk zijn vrouw Liliane hem op 19 februari 1957 een dochter, Isabelle.
 
Het verhaal bevat op een op wraak beluste jaguar na geen noemenswaardige slechterik en eigenlijk is er ook geen sprake van een avontuur, wel van poëtische romantiek en tederheid. Daar krabden lezers toch wat van in hun haar. Ze waren ontgoocheld. Zelfs André Franquins leermeester Jijé vroeg op een bepaald moment waar hij mee bezig is, eraan toevoegend: "Je verveelt er iedereen mee dat het niet mooi meer is". Toch groeide het fascinerend portret van een legendarische dierenfamilie uit tot een van de best verkochte albums in de reeks. In 2010 waagden Marsu Productions en Frédéric Jannin, een zeer goeie vriend van Franquin, zich aan een grondige hermontage en opnieuw ingekleurde versie van Het Nest van de Marsupilami's in het album Houba! - Een Liefdesgeschiedenis. Daarin sneuvelden alle tussenkomsten en teksten van IJzerlijm om enkel het verhaal van de Marsupilami's over te houden. Als uitgave kwalitatief superieur aan het origineel met mooiere en scherpere afbeeldingen, maar velen beschouwden de strip in gelimiteerde oplage niettemin als een verminking van een album waar niets aan mankeerde.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010