Bollie en Billie 21: Billies Biljoen door Jean Roba op nummer 675
Het laatste album dat Jean Roba voor Dupuis maakte, de uitgeverij waar hij enkele decennia het beste van zichzelf gaf. Al die tijd plezierde hij tienduizenden, honderdduizenden lezers met voornamelijk de gags over een jongetje en zijn hond, respectievelijk gebaseerd op Roba's eigen zoon en de hond des huizes, een cocker spaniël. Een voorstad als decor, een gezinnetje, voldoende vriendjes om mee te spelen en dat zal het zowat zijn. Met slechst enkele vaste ingrediënten presteerde Roba het om meer dan duizend gags te fabriceren.
 

Jimmy Corrigan - De Slimste Jongen ter Wereld door Chris Ware
Oog & Blik | De Bezige Bij (2010, HC)

Het hoofdpersonage Jimmy en zijn moeilijke verhouding met zijn vader, die hij net zoals zijn auteur Chris Ware tevoren niet kende, is in een bepaalde mate boeiend te noemen. Al improviserend meandert Wares rustige verhaallijn naar Jimmy's verleden en dat van zijn grootvader om haasje-over te spelen met het heden waarin het onder meer tot een eerste ontmoeting komt tussen Jimmy en zijn vader... en zijn zwarte zusje. Jimmy ligt ook nog eens in de knoop met zichzelf (of met zijn omgeving).

Aantal genomineerde albums van Chris Ware: 2/2296

Jimmy Corrigan verscheen tussen 1995 en 2000 in Chris Wares periodiek verschijnende reeks Acme Novelty Library. Het werd pas echt autobiografisch toen Ware zijn vader voor het eerst ontmoette terwijl hij nog aan het verhaal werkte. Toch is Jimmy's vader niet hetzelfde personage te noeman als Wares eigen vader.
 
Er werd door verschillende personen, Chris Ware incluis, opgemerkt dat het personage Stewie Griffin uit Seth MacFarlanes populaire tekenfilmserie Family Guy erg veel overeenkomsten vertoont met Jimmy Corrigan. Ware vreesde dat zijn werk aan Jimmy Corrigan, dat zeven jaar duurde, zou beschouwd worden als het stelen van iemand anders creatie. Producent 20th Centiry Fox meldde dat Stewie een origineel ontworpen personage is. Ook MacFarlane liet van zich horen door te beweren dat hij de strip tot op het moment van de beschuldigingen nooit had gelezen. Hij begreep wel de houding van Ware want zelf noemde hij de gelijkenissen "vrij schokkend".
 


© De Stripspeciaalzaak 2010