Axel Moonshine 1: De Zwerver van de Kosmos door Julio Ribera + Christian Godard op nummer 660
Start van een groots en bijwijlen complex sf-epos dat het hoofdpersonage Axel Moonshine tot in de verste uithoeken van het heelal en in talloze melkwegen brengt. Dat deed hij aanvankelijk in functie van grootbemiddelaar voor Het Gilde, het grootste rijk uit de geschiedenis van de mensheid, om geschillen tussen planeten te helpen beslechten. Hij viel in ongenade door Het Gilde en werd door de instantie vogelvrij verklaard omdat hij het derde gebod overtrad: "Gij zult nimmer de poorten van de slaap binnengaan". Axel bouwde namelijk een droomvertaler. Nu zit de purperen garde van Het Gilde 'm achterna. Ontsnappen kon hij met het door zijn vader ontworpen ruimteschip de Zilveren Dolfijn. Musky, koningskind van de Eternauten vergezelt 'm nu zowat overal en altijd. Een lange reeks van confrontaties, verre reizen en bizarre ontmoetingen in soms extreem rare situaties wachten 'm.
 

Alim de Leerlooier 1: Het Geheim van de Zee door Virginie Augustin + Wilfrid Lupano
Silvester (2007, HC)

Ergens in een imaginaire wereld die doet denken aan de verhalen van Duizend en één Nacht. De kasteloze Alim en zijn dochtertje Bul worden onder de knoet gehouden door de vertegenwoordigers van een ware theocratie. Op een dag vindt Alim het bewijs dat het geloof van hun hele maatschappij is gebouwd op een leugen: de aanbeden Jesameth is helemaal niet op de berg van de goden geraakt. Tenzij die berg in de maag van een sirene zit, natuurlijk, want het is daarin dat Alim de wapenuitrusting van de grote profeet vindt. In eerste instantie weet Alim niet goed wat hij met zijn ontdekking moet aanvangen, maar de kinderlijke onschuld van Bul brengt de gebeurtenissen in een stroomversnelling.

Aantal genomineerde albums van Virginie Augustin: 3/2296
Aantal genomineerde albums van Wilfrid Lupano: 3/2296

Als tekenaarster voor animatiefilms werkte Virginie Augustin ook mee aan de lange tekenfilm van Corto Maltese. Op dat moment kwam Wilfrid Lupano bij haar het scenario van Alim de Leerlooier aanbieden. Omdat ze er geen tijd voor had, weigerde ze het voorstel. Twee jaar later, wanneer haar werk aan Corto Maltese was afgerond, contacteerde ze op haar beurt Lupano die verder niets met het project had aangevangen.
 
Scenarist Wilfrid Lupano had nog graag een extra epiloogalbum geschreven na het slot van het vierluik, maar Virginie Augustin zag het niet meer zitten. Aan deel 1 spendeerde ze 2,5 jaar. Ze legde de lat zodanig hoog dat ze na deel 2 al was uitgeput. Het kwaliteitsverschil tussen deel 1 en 4 valt inderdaad op. In een tweede cyclus wil Lupano de religieuze evolutie in de jaren na de eerste cyclus op de voet volgen, maar da's nog geen uitgemaakte zaak. In de eerste plaats wil hij samen met Augustin een nieuwe tekenaar zoeken die het aankan om deze vervolgcyclus te tekenen.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010