Flash Gordon 5: Between Worlds at War (1941-1943) door Alex Raymond op nummer 653
Toen krantenstrips nog om ter mooist getekend waren, sprong Flash Gordon eruit in het sf-genre en groeide sinds 1934 snel uit tot een onvervalste, piekfijn getekende klassieker. In deze vijfde bibliofiele hardcoverbundel staan enkele verhalen opgenomen (waaronder The Ice Kingdom of Mongo, een hoogtepunt in de reeks) waarin astronaut Flash opnieuw slaags raakt met de gemene Ming, zijn aartsvijand.
 

De Avonturen van Blake en Mortimer 9: De Valstrik door Edgar-Pierre Jacobs
Le Lombard (1962, 1972, 1983, SC+HC), Lombard Collectie (1962) / collectie Gouden Klassiekers (1983) / Uitgeverij Blake en Mortimer (1990, 2002, SC)

Op een paar pagina's na in het begin en op het einde speelt professor Mortimer soloslim in dit verhaal. Een glanzende bol in een verlaten laboratorium van de boosaardige, maar geniale wetenschapper Miloch (uit Het Gele Teken) katapulteert de professor in het verleden (de prehistorie en de middeleeuwen) en de verre toekomst, meerbepaald het jaar 5060. In het verleden zijn verschillende partijen niet gediend van die rare kwast in een ruimte/tijdpak en staan 'm naar het leven. In de toekomst wordt hij aanzien als een gezant van Pluto, waarnaar Mortimers zogezegde voorvaders zijn uitgeweken. Beide tijdperken geven een somber tijdsbeeld weer, maar Mortimer slaat er zich doorheen.

Aantal genomineerde albums van Edgar-Pierre Jacobs: 8/2296

Door een gelukkig toeval staat in de kolom hiernaast een album van Flash Gordon. Edgar-Pierre Jacobs werkte tijdens de oorlogsjaren voor het stripweekblad Bravo. Hij werd er aangenomen om illustraties te verzorgen bij sprookjes en leesverhalen. Een eerste verscheen in 1941. Het blad publiceerde ook Amerikaanse strips waaronder Flash Gordon. Toen de VS tot de oorlog toetrad, werd het voor de redacties in de bezette landen steeds moelijker om aan hun Amerikaanse strips te geraken. Bij Robbedoes moest Jijé een lopend verhaal van Superman afwerken, aan Jacobs werd gevraagd om een avontuur van Flash Gordon te voltooien. Maar de Duitse censuur lag op de loer. Amerikaanse superheldenstrips waren intussen verboden. Om het verlies van Flash Gordon goed te maken, kreeg Jacobs de opdracht om een sf-strip te bedenken. Dat werd De U-Straal met het hoofdpersonage Lord Calder naar het fysieke voorbeeld van zijn goede vriend Jacques Laudy. Calder evolueerde vervolgens naar het personage Francis Blake. Dit verhaal trok de aandacht van Hergé die hem vroeg om samen te werken aan een toekomstige uitgave in kleur van Kuifje. Jacobs werd op die manier Hergés eerste medewerker en ging halftijds ana de slag als decorontwerper en inkleurder voor de herwerkte versies van Kuifje in Congo, Kuifje in Amerika, De Schat van Scharlaken Rackham, De Scepter van Ottokar en De Blauwe Lotus. Hij werd ook nog belast met opzoekingswerk voor De Zeven Kristallen Bollen en De Zonnetempel.
 
In 1962, na verschijning van het Blake en Mortimer-album De Valstrik, vond de strenge Franse censuurcommissie bepaalde passages te gewelddadig. Bovendien werd het idee om een toekomstbeeld te schetsen van een Frankrijk na onder andere de Derde Wereldoorlog als deprimerend, ja zelfs schokkend ervaren. Pas in 1967 werd het verbod opgeheven. Ondertussen had Edgar-Pierre Jacobs zijn lesje wel geleerd. Hij was er zo kapot van dat hij een aantal jaren niets publiceerde. Zijn volgende album, Het Halssnoer van de Koningin, was dan ook bewust braaf gehouden... tot ergernis van de toenmalige critici die het zijn minste album vonden.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010