Zeven 4: Zeven Zendelingen door Luigi Critone + Alain Ayroles op nummer 650
In het negende-eeuwse Ierland krijgt de bisschop het nogal naïeve idee om een groep monniken naar een bende Noormannen te sturen om hen tot het katholicisme te bekeren. Als ze de liefde van God ontdekken, zal het wel snel gedaan zijn met al die roofzuchtige raids op de Ierse kloosters, redeneert hij. Omdat het een levensgevaarlijke opdracht is, stuurt de bisschop zeven monniken op pad die een smet zijn op de reputatie van de kerk. Elk van hen belijdt namelijk een van de zeven hoofdzonden. Een eigenschap die de Noormannen best wel kunnen appreciëren, zo blijkt al snel... Dit vierde deel in de conceptreeks Zeven van de scenarist van Sabels en Galjoenen is verreweg het beste en grappigste album in de reeks.
 

De Zeven Dwergen / Berlijn 1: De Zeven Dwergen door Marvano
Dupuis (1993, HC), collectie Vrije Vlucht / Dargaud (2007, HC)

Het verhaal speelt zich af in 1943 en de zeven dwergen zijn de zeven bemanningsleden van de S-Snowhite. Kussen aan de prins worden echter niet gegeven, het zijn eerder de giftige appels van de boze stiefmoeder waarmee het vliegtuig onder andere Berlijn bombardeert. Een op het eerste zicht fait divers, namelijk de koorts van bommenrichter Stuart die daardoor als enige de oorlog overleeft, leidt tot deel 2. Daarin vliegt Stuart mee in de befaamde luchtbruggen die na de oprichting van het IJzeren Gordijn instonden voor de bevoorrading van (West-)Berlijn. In het Berlijn van die tijd vonden avonturiers hun gading en zo geldt het ook voor Stuart.

Aantal genomineerde albums van Marvano: 16/2296

Voor het personage Lisa stond Marvano's dochter Annelies model die toen tien jaar jong was. De Zeven Dwergen was oorspronkelijk een one-shot in de collectie Vrije Vlucht dat na de sf-trilogie De Eeuwige Oorlog verscheen. Omdat de onverkochte restanten van het album werden vernietigd, reageerde Marvano furieus. Maar in datzelfde jaar bewerkte hij een eerste van drie romans van Rourke door Paul Sulitzer voor tekenaar Marcel Rouffa dat bij Dupuis verscheen. In 1996 startte hij met zijn kompaan Joe Haldeman de Spotlight-serie Dallas Barr die na vijf delen verhuisde naar Le Lombard.
 
Terwijl Marvano nog aan Dallas Barr werkte, kreeg hij een telefoon van Yves Schlirf, uitgeefdirecteur van Dargaud. Hij stelde Marvano voor om Een Nieuw Begin, het vervolg op De Eeuwige Oorlog, bij hem uit te geven. Toen Dupuis dat plan vernam, hebben ze volgens Marvano als vergeldingsmaatregel de reeks Dallas Barr stopgezet die nochtans goed verkocht. Dargaud en Dupuis waren in die tijd nog concurrenten van elkaar. Vandaag maken ze deel uit van hetzelfde uitgeversconcern. Voor Marvano was het geen verlies. Yves Sente, de toenmalige uitgever van Le Lombard, zag het meteen zitten om Dallas Barr over te nemen. Le Lombard gaf de serie opnieuw uit en gaf ook de resterende twee delen uit.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010