De Blauwbloezen 23: De Neven van de Overkant door Willy Lambil + Raoul Cauvin op nummer 645
Van je familie moet je het hebben... Dat is de beste les die we kunnen trekken uit De Neven van de Overkant. De soldaten krijgen de moeilijke taak een opgeblazen spoorlijn te herstellen. Hulp komt uit onverwachte hoek, namelijk van de zuidelijken (waaronder twee neven van Chesterfield) die zich massaal gevangen laten nemen. Langs de ene kant willen de noordelijken een konvooi naar generaal Grant sturen, de zuidelijken hebben de spoorlijn nodig om generaal Lee te bevoorraden. De soldaten lijken echter alleen uit te willen zoeken of de Schotse doedelzakspelende ingenieur een broekje onder zijn kilt draagt. En Chesterfield wordt weer eens gedegradeerd.
 

Thorgal 15: De Meester van de Bergen door Grzegorz Rosinski + Jean Van Hamme
Le Lombard (1989, SC+HC)

In een besneeuwd landschap trekt Thorgal door een bergpas. Een figuur met lange rode mantel blaast op een hoorn en veroorzaakt een lawine. Thorgal kan maar net ontsnappen en vndt onderdak in een half verbrande berghut. Daar ontmoet hij de jongen Torric. Hij vertelt Thorgal over Saxegaard, de meester van de bergen, en het hoofd van een bende rovers die de hele streek plundert. Bij het haardvuur vindt Thorgal een vreemde ring. Als ze de volgende ochtend opstaan en naar buiten gaan, is de sneeuw verdwenen. De locatie is hetzelfde, maar de tijd helemaal niet. En dan houdt de rosse Vlana het duo onder schot. Thorgal begint door te hebben dat hij zich in het verleden bevindt. Maar hoe passen Vlana en Torric in deze historie?

Aantal genomineerde albums van Grzegorz Rosinski: 34/2296
Aantal genomineerde albums van Jean Van Hamme: 65
/2296

Het jaar na de publicatie van dit album, verschijnt Hans 5: De Wet van Ardelia, Grzegorz Rosinski's laatste bijdrage aan de sf-reeks. Liever besteedde hij zijn aandacht aan zijn belangrijkste reeks, afgewisseld met losse albums ernaast, dan zijn concentratie en energie te verdelen over twee reeksen tegelijk. Zijn landgenoot en schoonbroer Kas nam Hans over en vervolgde de reeks tot deel 12. Rosinski's naam bleef wel nog vermeld op de albums 6, 7 en 8 naast die van Kas (en uiteraard naast die van scenarist André-Paul Duchâteau).
 
In 2005 vroeg een journalist van het stripinfotijdschrift BoDoï welk Thorgal-verhaal Grzezorgz Rosinski zijn meest favoriete is. Rosinski antwoordde kordaat: "Zonder twijfel De Meester van de Bergen, zelfs nadat bepaalde journalisten van de algemene pers het negatief beoordeelden omdat ze er niets van hebben begrepen. Het is nochtans het meest logische, het best geconstrueerde."
 


© De Stripspeciaalzaak 2010