The Poor Bastard door Joe Matt op nummer 640
In zijn comicreeks Peepshow verschaft de Amerikaanse tekenaar Joe Matt een soms zielige en miserabele, maar altijd wel grappige blik op zijn privéleven waarin zijn sociale onbekwaamheid, zijn pornoverslaving en de sluimerende effecten van zijn katholieke opvoeding een grote rol spelen. The Poor Bastard bundelt verhalen uit de eerste zes nummers van Peepshow en focussen op zijn relatie en het afspringen ervan met zijn vriendin Trish. Om te kunnen leven van zijn vak moet Matt er inkleurwerk bijnemen voor superheldencomics (waaronder Batman / Grendel, Jonny Quest, maar ook The Exotics van Mœbius), een genre dat hij verfoeit.
 

Aldebaran 1: De Ramp door Léo
Dargaud (1994, 1999, SC)

Voor de aardse kolonisten op de planeet Aldebaran verloopt alles in peis en vree. De gemeenschap is goed gestructureerd (zij het dat er een dictatuur aan de gang is waarin veel is verboden, inclusief muziek), er is geen vuiltje aan de lucht. Toch is het contact met de aarde al sinds een eeuw verbroken. Niemand weet waarom. Op een dag stapelen de vreemde situaties zich op. Het grootste gevaar lijkt van de zee te komen waarin monsterlijke en gevaarlijke wezens voorkomen. De twee adolescenten Marc en Kim overleven de overstroming van het kustdorpje waar ze woonden en trekken nu naar de hoofdstad om een antwoord op hun vragen te vinden. Onderweg komen ze gevaarlijke creaturen tegen, maar ook een helpende hand van meneer Pad.

Aantal genomineerde albums van Léo: 13/2296

Aldebaran, later omgdoopt naar De Werelden van Aldebaran om ook Betelgeuze en Antares in onder te kunnen brengen, was de eerste solostrip van Léo. Aldebaran is de naam van een bestaande ster. Léo koos het voor de magische klank ervan.
 
Toen Léo aan Aldebaran begon, wist hij in grote mate waar het verhaal naartoe zou leiden. Maar wanneer hij eraan werkte, evolueerde het verhaal op een natuurlijke manier. Auteurs beweren wel eens dat het verhaal hen durft te ontsnappen. Door te gaan signeren, ondervond Léo het belang van het personage van meneer Pad. Daarom gebruikte hij het ook in de cyclus Betelgeuze wat eigenlijk niet voorzien was.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010