De Heer Vastenavond van As 1: Welkom door Eric Liberge op nummer 634
Victor Tortelduif glijdt uit over een speelgoedautootje en sterft. Aan het einde van de tunnel wacht "de gene zijde van het graf", een surrealistisch wereldje waar alleen geraamtes rondlopen. Eric Liberge verzon dit waanzinnige verhaal en werkte het eerst uit in zwart-wit. Speciaal voor de inmiddels opgedoekte collectie Impressie(s) kleurde hij het in.
 

Meccano 4: De Ruwe Gids door Hanco Kolk
Uitgeverij De Harmonie / Bries (2007, SC)

De Ruwe Gids vertelt over verschillende personages wiens verhaal op een bepaald moment kruisen. Een ex-miss, werkzaam in een relatiebureau, die maar moeilijk de navelstreng met haar dochter kan doorknippen — en dat mag je vrij letterlijk opvatten. Een dochter die vrij wil zijn en zelf de liefde wil vinden. Een verliefde klant die telkens een kans mist om zijn liefde te verklaren. Een schizofrene immigrant die in zijn geest vijf anderen moet dulden nadat hij ze heeft opgevreten in de container die hem illegaal in Meccano bracht. En een Arabische taxichauffeur die de liefde van zijn leven beleeft. De liefde en de waanzin voeren de boventoon. Schreeuwend, moordend, spuitend en stampend geven de personages zich over aan de pruttelende en losbarstende vulkaan die in elk van hen lijkt te schuilen. Enkel de wat naïeve dochter Céline is een rustpunt. Nochtans is zij de aanleiding tot alle waanzin.

Aantal genomineerde albums van Hanco Kolk: 8/2296

Zes Engelstalige comicdeeltjes van het vierde en laatste deel van Meccano verschenen tussen januari 2006 en mei 2007 bij Bries. Zes hoofdstukken in zwart-wit met extra's. En dan was het aftellen tot de integrale, ingekleurde en lichtjes herschreven editie. Naast een nieuw albumformaat en een toegevoegde reisgids was ook de fenomenale inkleuring van Marloes Dekkers (die ook Meccano 3: Schlager en de S1ngle-stroken van opvallende kleurtjes voorziet) een pakkend verschil.
 
In het autobiografische beslommeringenboekje en inmiddels herdrukte Retraite kreeg de lezer een aardig idee over de depressieve buien waar Hanco Kolk sinds zijn vijftiende aan leed. Naar eigen zeggen hielp het om mooie dingen te maken, zoals Meccano. Het verklaart voor een deel de dikwijls agressieve woedeuitbarstingen, expressieve uitingen van razernij en cartooneske vertalingen van uitbarstingen in de verschillende Meccano-verhalen.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010