Adler 1: Het Vliegtuig van Nanga door René Sterne op nummer 625
De gedeserteerde Duitse oorlogspiloot Adler Von Berg baat samen met zijn kompaan Kurt in zuidoost-Azië sinds 1942 een kleine luchtvaartmaatschappij uit die hem brengt naar de meest tropische én ontoegankelijke gebieden en hem in contact brengt met (exotische) schoonheden. Niet meer dan tien delen waren nodig om een onuitwisbare indruk na te laten. En het begon dus allemaal met Het Vliegtuig van Nanga dat René Sterne maakte onder impuls van Indiana Jones: Raiders of the Last Ark en ook wel een beetje Das Boot.
 

Corto Maltese: De Ballade van de Zilte Zee door Hugo Pratt
Casterman (1979, 1991, SC+HC)

In dit eerste verhaal leren we Corto aanvankelijk kennen als een kordate zeeschuimer die concullega kapitein Raspoetin in de wateren van de Stille Oceaan moet dulden. Ze werken nu samen om een Nederlands schip vol goud te praaien. Het grappige in de relatie tussen Corto en Raspoetin is dat deze laatste ondanks hun onenigheden en tegenstellingen toch een vriend van Corto wil zijn. Corto denkt er het zijne van, ook over de Duitsers die zich in dezelfde wateren bevinden. Een oorlogsverklaring die de Eerste Wereldoorlog inluidt, is nabij. Aan boord van Raspoetins schip bevindt zich een jong koppeltje dat Raspoetin uit zee opviste. Vooral het meisje Pandora zet alle verstandhoudingen tussen de verschillende hoofdpersonages op het spel. Zowel Corto als Raspoetin erkennen in de Monnik hun meerdere. Hij dicteert de wet. Toch heeft de Monnik goed door waar Corto voor staat: individualistisch, ongedisciplineerd en tegen de gevestigde orde.

Aantal genomineerde albums van Hugo Pratt: 17/2296

De Ballade van de Zilte Zee is het eerste avontuur van Corto Maltese waarmee Hugo Pratt zijn grootste faam veroverde en wereldwijd erkenning kreeg. Het werd in 1967 tot 1969 in episodes voorgepubliceerd in het Italiaanse tijdschrift Sgt. Kirk. Door de aanpak en de intrede van literatuur in de albums plaatsten kenners hem op eenzelfde lijn als romanschrijvers zoals Alexandre Dumas, Joseph Conrad en Jack London. Daarom gaat De Ballade van de Zilte Zee door als een van de eerste stripromans.
 
In De Ballade van de Zilte Zee staat het avontuur in een historisch verantwoord kader nog op het voorplan. Met elk nieuw deel leren we Corto beter kennen, ook over zijn eigen geschiedenis. Hij is de zoon van een Britse matroos uit Cornwall en een Andalusische zigeunerin. Opgroeiend in het joodse kwartier van het Spaanse Córdoba ontdekte hij dat hij geen levenslijn in zijn handpalm had en sneed er dan maar zelf een in met een scheermes. Hij toonde ermee aan dat hij zijn lot zelf kon kiezen. Tot Hugo Pratts bewonderaars hoort Frank Miller. In Batman: The Dark Knight Returns gebruikte hij de naam van Corto Maltese voor een eiland dat sindsdien in nog andere verhalen in reeksen van DC Comics voorkwam. Het Sin City-verhaal Silent Night droeg Miller op aan Pratt die toen enkele maanden tevoren stierf. In de eerste Batman-film van Tim Burton wordt een paar keer verwezen naar een fotoreportage die Vicky Vale (Kim Basinger) voor het weekblad Time maakte op de Corte Maltese-eilanden.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010