Ronin door Frank Miller op nummer 613
Een legendarische Japanse ronin (een samoerai zonder meester) uit de feodale dertiende eeuw wordt een tweede kans gegund om zijn meesters dood te wreken. Hij wordt herboren in een 21ste-eeuws, futuristisch en corrupt New York. Daar moet hij de reïncarnatie van de moordenaar van zijn meester verslaan. Maar dat is een demon. In een voor hem vreemde wereld en tijd staat de ronin tegenover zijn grootste vijand waarbij niet alleen zijn leven, maar ook zijn ziel op het spel staat. Van de overgetalenteerde maker van Sin City, 300, Elektra, Martha Washington (getekend door Dave Gibbons),...
 

Asterix 8: En de Britten / Bij de Britten door Albert Uderzo + René Goscinny
De Geïllustreerde Pers (1970, SC) / Amsterdam Boek (1972, SC) / Le Lombard (1973, SC) / Dargaud (1977, 1980, SC) / Hachette (1999, 2002, SC+HC)

Julius Caesar verovert Britannia, maar net als in Gallia weet een klein dorpje onder leiding van Zebigbos stand te houden. Notax, een neef van Asterix, wordt naar Gallia gestuurd om toverdrank te halen zodat de Britten de strijd tegen de Romeinen kunnen volhouden. Om het vat toverdrank veilig af te leveren gaan Asterix en Obelix met Notax mee. De Romeinen besluiten alle vaten van Londinium (Londen) in beslag te nemen waartussen ook het vat met toverdrank belandt. Om te bepalen welk vat de toverdrank bevat, moet er door alle partijen nogal wat wijn geproefd worden. De ontknoping volgt tijdens een rugbywedstrijd, maar het vat bereikt het dorpje niet.

Aantal genomineerde albums van Albert Uderzo: 28/2296
Aantal genomineerde albums van René Goscinny: 44/2296

Als vanouds zijn er plenty taalgrapjes die verdoken zijn in de namen van personages. Zebigbos (the big boss), Notax (geen belasting), O'Slempix (naar het Nederlandse 'slempen', overmatig drinken),... Breek echter je hoofd niet over het ontleden van de naam Cassivellaunos. Hij is namelijk een historisch personage. Als leider van de Britse stammen streed hij tegen de legioenen van Julius Caesar. In het Engels heet Panoramix Getafix. Tegenwoordig is dat Engels slang voor een shot heroïne zetten.
 
Wat doet Asterix nou op plaat 4? Hij schilt aardappelen en dat kan niet! De aardappel zou pas na de ontdekking van Amerika in 1492 de Oude Wereld stormenderhand innemen... Na een valse start weliswaar want aanvankelijk diende het als varkensvoer. Ook in Asterix 3: De Gothen komt deze fout voor bij een druïde die met zijn blote handen frietjes uit een kokende ketel opvist en uiteraard mocht een — helaas dus foutieve — frietvermelding (al gaat het om "gebakken patatten") niet ontbreken in Asterix en de Belgen.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010