Golden City 1: Wrakkenpiraten + Plunderaars door Nicolas Malfin + Daniel Pecqueur op nummer 610
Lente 2099. Als hij hoort dat het vliegtuig met zijn vrouw is neergestort in zee, verlaat Harrison Banks onmiddellijk Golden City om haar te zoeken. Hij is de president van de drijvende stad Golden City waar alleen de rijken wonen en weet niet dat hij het slachtoffer is van een complot. Alle beloften en verwachtingen werden na dit eerste deel ingelost. Vandaag is Golden City een sterke, actievolle sf-thriller waarin vele climaxen en verrassingen de revue passeerden.
 

De Adelaars van Rome 1 door Enrico Marini
Dargaud (2008, SC)

Na drie jaren van bloederige strijd verslaat Drusus, schoonzoon van keizer Augustus de Germaanse Cherusken. In het kader van de Romeinse verdeel- en heerspolitiek sluiten de Romeinen en de Cherusken een bondgenootschap. Om te verzekeren dat de Germanen hun woord houden, worden enkele prinsen als gijzelaar aan de Romeinen overgeleverd. Zo belandt de jonge Ermanamer, prins van de Cherusken, in Rome. Hij verkrijgt het Romeinse staatsburgerschap waarbij een nieuwe naam hoort... Gaius Julius Arminius. In opdracht van keizer Augustus himself wordt hij aan Titus Valerius Falco toevertrouwd. Deze trouwe ex-bevelhebber en sterke strateeg staat erom bekend een bijzonder harde leermeester te zijn. Dit ondervindt niet enkel Arminius, maar ook Falco's zoon Marcus. Hoewel beide jongens elkaar aanvankelijk niet kunnen luchten, smeedt de Spartaanse opleiding een band die alle tegenstellingen overstijgt...

Aantal genomineerde albums van Enrico Marini: 16/2296

Het kostte Enrico Marini een paar jaar en zo'n 15.000 euro om een documentatiebibliotheek aan te leggen om het oude Rome te doen herleven. Maar hij plukte net zo goed voorbeelden uit de tv-reeks Rome en de film Gladiator. In Marcus' gezicht kan je zelfs een beetje de looks herkennen van Joaquin Phoenix (keizer Maximus in Gladiator). Gladiator vormde de grote aanzet voor Marini's beslissing een reeks over Rome te starten. Marini woont in Zwitserland, meerbepaald nabij Basel in het Duits sprekende gedeelte van het land, maar hij behield de Italiaanse nationaliteit van zijn ouders die nog vóór diens geboorte naar Zwitserland emigreerden. Samengevat is hij dus een Duits sprekende Italiaan die in Zwitserland woont. Zijn scenario's schrijft hij eerst in het Duits om ze daarna zelf te vertalen naar het Frans zodat zijn uitgever er ook wat van snapt.
 
Patrizia Zanotti, de weduwe van Hugo Pratt, had graag gehad dat Enrico marini de reeks Corto Maltese zou voortzetten. De Zwitserse telenaar met Italiaanse roots voelde zich geflatteerd, omdat hij het zelf een van de meest enigmatische strippersonages vindt, maar zijn lopende reeksen De Schorpioen en De Adelaars van Rome weerhouden hem ervan om zich echt in te zetten voor een overname van de reeks. Hij voegde er wel het volgende aan toe: "Een echte overname zal moelijk zijn, maar ik zou toch graag op een dag een hommage brengen aan het stripmonument door een album te realiseren. Mijn overgrootvader was een bekende Venetiaanse vioolspeler. Op zijn viool, die ik heb geërfd, staat in het klein gegraveerd: 'Amici per sempre C.M.'... Het is erg waarschijnlijk dat hij het pad heeft gekruist van Corto in 1921..."
 


© De Stripspeciaalzaak 2010