Suske en Wiske 14/114: Lambiorix door Willy Vandersteen op nummer 606
Onze helden bij de Oude Belgen met een voor de hand liggende verwijzing naar Ambiorix. Lambiorix is het hoofd van de stam der Eburonen. Omdat hij zich zelf wil moeien in de strijd tegen de Romeinen van Julius Caesar zoekt hij een plaatsvervanger. Die vindt hij met behulp van een druïde en de as van zijn grootvader in ons heden. Lambik blijkt namelijk een nazaat van Lambiorix te zijn. In de oorspronkelijke editie uit 1949 waren er vele verwijzingen naar de konigskwestie waarbij de gecontesteerde Leopold III uiteindelijk aan de troon zou verzaken.
 
Murena 4: Voor Hen die Gaan Sterven door Philippe Delaby + Jean Dufaux
Dargaud (2002, SC)

Rome in het jaar 58. Agrippina, de moeder van keizer Nero, heeft Murena's moeder laten ombrengen. Murena heeft gezworen de daders te ontmaskeren. Agrippina begaat inmiddels de ene misdaad na de andere om haar machtspositie veilig te stellen. In een vlaag van (historische!) waanzin besluit Nero om zijn moeder uit de weg te ruimen.

Aantal genomineerde albums van Philippe Delaby: 11/2296
Aantal genomineerde albums van Jean Dufaux: 58/2296
Op zijn achttiende nam Philippe Delaby deel aan een striptekenwedstrijd. Hij werd pas vierde, maar de beste tien mochten langsgaan bij uitgeverij Le Lombard. De uitgeverij toonde interesse, maar Delaby's legerdienst stele zijn carrière eventjes uit. Afgezwaaid en met een diploma van typograaf op zak, startte Delaby's carrière... in een supermarkt. Vijf jaar lang werkte hij aanvankelijk achter de kassa en als rekkenvuller, later als afdelingschef. 's Avonds en in het weekend bleef hij gelukkig tekenen. Hij nam opnieuw contact op met Le Lombard en werd voorgesteld aan Yves Duval die voor hem een resem historische kortverhalen schreef over vikingen, over tsaren, over de Napoleontische oorlogen en over Romeinen die vanaf 1987 allen verschijnen in Kuifje. Ook Jean-Luc Vernal maakt gebruik van Delaby's tekendiensten. Maar met deze scenarist klikte het niet.
 
Michael Green, onderzoeker aan het King's College en adviseur voor Ridley Scotts film Gladiator schreef het voorwoord van dit vierde deel. Daarin huldigt hij de historische waarheid die Murena en de heren Philippe Delaby en Jean Dufaux etaleren.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010