Vermist door Rutu Modan op nummer 604
De tekeningen en kleuren in Vermist doen eerst anders vermoeden. Een wat bevreemdende variant op de klare lijn en de keuze voor grote monotone kleurvlakken gaven ons een verkeerde indruk. Het verhaal van taxichauffeur Eddie Franco en zijn ontmoeting met de 'girafvrouw' Numi boeit van begin tot eind en de Israëlische Rutu Modan slaagt er in om de heel diepgaande relaties tussen haar personages om te zetten in een leesbare visuele taal.
 
Bone - one volume edition door Jeff Smith
Cartoon Books (2004, SC) / Scholastic Press (2004, SC+HC)

Integrale editie van maar liefst 1.350 pagina's dik die het volledige Bone-epos bundelt. Ondertussen zijn er wel al enkele spin-offs en prequels gepubliceerd en more to come, maar Bone blijft een weergaloos stripmonument dat humor, fantasy, actie, avontuur en wervelende climaxen biedt. Grootse veldslagen wisselen elkaar moeiteloos af met kleine emotionele momenten die een even grote impact najagen. Je bent meteen weg van de neven Bone en misschien raak je ook wel een klein beetje verliefd op Thorn Harvestar. Achter haar schuilt een groot mysterie. Ze heeft een draak als engelbewaarder terwijl een bende rattenbeesten en hun meester uit zijn op haar vel en dat van de Bones. Oma Ben weet er meer van, maar lost aanvankelijk niets.

Aantal genomineerde albums van Jeff Smith: 4/2296
Het kostte Jeff Smith dertien jaar om het Bone-epos te voltooien. Voor de uitgave van de comics stond hij aanvankelijk zelf in. De integrale editie en de ingekleurde heruitgaven verschenen bij Scholastic, 's werelds grootste uitgever van kinderboeken. Het verkoopsucces is fenomenaal. De verkochte oplage begint naar de vijf miljoen exemplaren te gaan.
 
Een van de spin-offs verscheen in de zomer van 2010. Tall Tales is geschreven door Jeff Smith en Tom Sniegoski (die ook enkele Bone-boeken schrijft over een nieuwe generatie Bones) en getekend door Smith. Rond een kampvuur van de scouts vertelt Smiley Bone enkele verhalen waarin we onder meer leren waarom de rattenbeesten hun staarten verwijderen. Rose is een door Charles Vess getekende spin-off en is een prequel zonder de Bones. Smith heeft ondertussen een moderne remake van de oude superheldenserie Shazam gemaakt en werkt aan de serie Rasl en een vervolg van Bone.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010