Lucky Luke B23: Fingers door Morris + Lo Hartog van Banda op nummer 599
Goochelaar en gauwdief Fingers wordt opgesloten in dezelfde cel van de Daltons. Lucky Luke krijgt kort daarop de gekende boodschap dat de Daltons zijn ontsnapt. Deze keer zijn ze echter niet met vier, maar met vijf. Lucky Luke kan het ontsnapte stel al snel bij de lurven vatten, maar na aflevering in de gevangenis kiest Fingers achteraf voor het gezelschap van de eenzame cowboy. Hij moet hem helpen bij een gratieverzoek bij de gouverneur. Maar Fingers' snelle handjes en radde tong spelen de ene keer in zijn voordeel, de andere keer in ofwel zijn of dat van Lucky's nadeel. Het door de Nederlandse scenarist geschreven Fingers geldt nog steeds als een van de allerbeste Lucky Luke-verhalen na de dood van René Goscinny.
 
Cromwell Stone - integrale uitgave door Andreas
Sherpa (2008, HC)

Een duistere nacht, een figuur rent buiten adem over de weg, op de vlucht voor iets of iemand. Het is Cromwell Stone. Samen met twaalf anderen heeft hij jaren geleden een schipbreuk overleefd waarna ze afspraken om elkaar elk jaar opnieuw te ontmoeten. Intussen zijn er negen reünies gepasseerd, waarbij ze Tien Kleine Negertjes-gewijs jaarlijks met een eenheid werden uitgedund. Negen verdwijningen, vier overblijvenden. Wie heeft het gedaan? De butler? Of kolonel Mustard met de kandelaar in de serre?

Aantal genomineerde albums van Andreas: 14/2296
Nagenoeg een kwarteeuw lag er tussen het verschijnen van het begin en het einde van de trilogie. Een generatie lang kon Andreas zijn ideeën en zijn tekenstijl ontwikkelen en je merkt dan ook in een oogopslag duidelijke verschillen tussen begin en einde, zowel in verhaal als in tekeningen. Dat wordt nog versterkt door de grote verschillen in uitgaven. De drie delen, destijds apart uitgegeven,zijn er in diverse maten. Deel 1 door Sherpa in de K2-collectie uitgegeven op gigantisch formaat, deel 2 als gewone softcover uitgegeven, deel 3 tenslotte als een prijzige hardcover in luxe-uitvoering. Begin 2008 kwam het tot een weergaloze integrale uitgave.
 
Andreas leerde uit zijn eigen œuvre dat al zijn personages incompleet zijn... op Cromwell Stone na. Volgens de auteur beleeft Cromwell zaken die niet op hem zijn geconcentreerd. Alle andere personages zoeken naar hun identiteit. Het komt overeen met waar Andreas zelf naar op zoek is: niet zozeer naar de zin van zijn leven — want dat weet hij al —, maar veeleer om te weten te komen wat zijn echte verlangens zijn en in welke mate ze kunnen ingewilligd worden. Hij heeft geen zin om tijd te verliezen door triviale zaken. Hij verklaarde dat hij het moeilijk heeft met de maatschappij, met de gemeenschap, met beslissingen die genomen worden door de meerderheid. "Hoe groter een groep, hoe meer je die kan manipuleren", orakelde hij in 2004. "Echte veranderingen bestaan enkel op het niveau van het individu. Ik verkies het individu boven de groep."
 


© De Stripspeciaalzaak 2010