Fort Navajo - Een Avontuur van Blueberry 7: De Man met de Zilveren Ster door Jean Giraud + Jean-Michel Charlier op nummer 596
Afgerond verhaal in één album tussen twee langere cyclussen door en ook hiermee weten Jean Giraud en Jean-Michel Charlier te imponeren. Het verhaal is nochtans grotendeels afgekeklen van de weternfilm Rio Bravo van Howard Hawks. Ook in de strip vinden we een sheriff (in dit geval Blueberry) en zijn deputy's terug die een te veroordelen crimineel gevangen houden. Ondertussen maken zijn kompanen stampij in een naburige saloon en terroriseren het stadje.
 
De Killer 1: Schot in het Duister door Luc Jacamon + Matz
Casterman (2000, HC)

De killer is een professional. Een man met weinig scrupules, met stalen zenuwen en een trefzekere vinger. Een man wier misdaden hem lijken te achtervolgen en in te halen. Een man die op de rand staat door te slaan. Luc Jacamon en Matz verschaffen je een fascinerende en hallucinante blik in de gedachtewereld van een kille huurmoordenaar. Waarom de nietsontziende man toch een bepaalde vorm van sympathie weet op te wekken, zit 'm eerder in de evolutie van de verhaallijn waarin de killer — wier naam we nooit te weten komen — zelf een opgejaagd prooi wordt. Nog niet nadrukkelijk in dit eerste deel, maar wel in de vervolgen.

Aantal genomineerde albums van Luc Jacamon: 6/2296
Aantal genomineerde albums van Matz: 7/2296
Luc Jacamon en Matz ontmoetten elkaar via een gemeenschappelijke vriend die net als Jacamon op zoek was naar een scenarist. Matz probeerde met beide tekenaars wat ideeën uit. Jacamon was duidelijk het meest gemotiveerd en getalenteerd. Hij stond te popelen om te beginnen met een stripreeks. Matz had de synopis van De Killer al een paar jaar klaarliggen.
 
Toen de auteurs aan De Killer begonnen, was er enkel het scenario voor het eerste deel. Matz had wel een globaal idee hoe het van daaruit kon verdergaan, zij het niet in detail, maar dat zou toch afhangen van de ontvangst door het publiek. Hij schreef het aanvankelijk als one-shot. De eerste platen bevielen Casterman dermate dat de uitgeverij vroeg het einde te herschrijven en er een serie van te maken. Waarom deel 2 en de rest van de serie dan een andere lay-out van de rug kent, is een vraag en een ergernis bij verzamelaars.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010