XIII 7: De Nacht van 3 Augustus door William Vance + Jean Van Hamme op nummer 593
In zijn zoektocht naar zijn ware identiteit en met diverse personen die 'm op de hielen zitten, stuit XIII in Greenfalls op het verleden van Jonathan Fly die zich daar kwam vestigen met zijn driejarig zoontje Jason. Achter Jonathan Fly schuilt Jonathan Mac Lane, een bekend journalist die werd veroordeeld omdat hij het opnam voor een koppel dat hoogverraad pleegde. In Greenfalls bouwde hij een nieuw leven op en sloot een goeie vriendschap met Zeke, die later zijn verhaal zou optekenen. Aan de vriendschap kwam bruusk een einde in de nacht van 3 augustus. In dit verhaal komt ook Judith Warner voor, het favoriete nevenpersonage van Jean Van Hamme.
 
Storm 2: De Laatste Vechter door Don Lawrence + Martin Lodewijk
Oberon (1979, 1980, SC+HC) / Don Lawrence Collection (2005, SC)

Storm en Roodhaar worden geronseld door het rondreizende circus van meester Cush. Zij bezoeken de stad Saomandrakisal waar Storm de kampioen van de stad weet te verslaan. Hij wordt gedwongen om in de plaats van de kampioen met zes andere vechtmeesters de troon te bereiken van het Paleis des Doods in de Vlakte der Beenderen. Als hij weigert, dient Roodhaar als offer voor een reusachtig monster dat Hij-die-gevoed-moet-worden heet. Het Paleis des Doods blijkt een eeuwenoud ruimteschip te zijn. En de weg naar de zogezegde troon ligt bezaaid met dodelijke vallen en booby traps.

Aantal genomineerde albums van Don Lawrence: 28/2296
Aantal genomineerde albums van Martin Lodewijk: 27/2296
De Laatste Vechter was een overgangsalbum oimdat de redactie van Eppo niet langer de scenario's van Philip Dunn wenste. Hij presteerde het om het hele concept van de verdwenen oceaan (bedacht door Martin Lodewijk) op het einde te verknoeien. Ondanks het vele andere werk van Lodewijk mocht hij het tweede verhaal schrijven om daarna plaats te maken voor andere scenaristen, te beginnen met Dick Matena. In 1983 kreeg en greep Lodewijk opnieuw zijn kans en herdefinieerde de sf-reeks met De Kronieken van Pandarve, de ondertitel van een nieuwe reeks avonturen waarvan De Piraten van Pandarve de eerste was.
 
In 1979 verschenen zowel De Diepe Wereld als De Laatste Vechter in album in een voorzichtige oplage van 25.000 exemplaren. Trigië, die andere populaire reeks van Don Lawrence, kende toen een gemiddelde oplage van 35.000 exemplaren. Eind 1979 waren de albums compleet uitverkocht en kende de reeks succes bij buitenlandse gegadigden die een vertaling op de markt wilden brengen. Het werden twee van de meest vertaalde albums. De Laatste Vechter verscheen in Brazilië, Denemarken, Duitsland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Indonesië, Italië, Joegoslavië, Portugal, Spanje, het toenmalige Tjechoslowakije, Turkije en het Verenigd Koninkrijk.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010