Tristan 3: De Kluizenaar door Jean Pleyers + Jacques Martin op nummer 589
Ten tijde van de Honderdjarige Oorlog volgen we de avonturen van de jonge Tristan Madoc die er een wat vreemde verstandhouding op nahoudt met de wrede Gilles de Rais, eventjes de rijkste edelman van Europa, een briljant ridder en op zijn 25ste benoemd tot maarschalk van Frankrijk. Maar hij zou ook kleine jongetjes hebben gemolesteerd, gemarteld en gepenetreerd. Gilles de Rais is dan nog een historisch personage ook. In De Kluizenaar worden dorpen en steden geplaagd door huurlingen die hun soldij niet kregen en aan het roven slaan. Onder de belegerden van een stad bevindt zich ook Tristan. Jacques Martin wilde precies in elk belangrijk tijdsvak een reeks hebben. Voor zijn middeleeuwse reeks deed hij een beroep op Jean Pleyers die net zo vakkundig zijn decors tekent en een buitengewoon oog heeft voor detail.
 
XIII 3: Alle Tranen van de Hel door William Vance + Jean Van Hamme
Dargaud (1986, SC)

Na zijn arrestatie voor moord in deel 2, Waar de Indiaan Gaat, wordt XIII veroordeeld tot levenslange opsluiting in de streng bewaakte inrichting Plain Rock. Daar verdrijft hij zijn tijd met manden vlechten. XIII, veroordeeld als Steve Rowland, valt ten prooi aan de onorthodoxe grilletjes van een megalomane en sadistische psychiater. Ontsnappen is de boodschap, en snel!

Aantal genomineerde albums van William Vance: 25/2296
Aantal genomineerde albums van Jean Van Hamme: 65/2296
William Vance' zorg voor detail trekt zich door tot het achterhalen van de uurregeling van een bus in Minnesota of het type van helm gebruikt bij de 82ste luchtlandingsdivisie van het Amerikaanse leger De inkleuring van XIII is het werk van Petra, sinds lang de echtgenote van Vance. Samen leven en werken ze in Spanje sinds 1979.
 
Dit zal je niet in de randliteratuur over XIII vinden want in feite werd de actiereeks gered door de Vlaamse interesse voor de reeks. In 1984 en 1985 verschenen de eerste drie delen in voorpublicatie in het weekblad Robbedoes. De eerste albums liepen niet erg goed in Frankrijk en Dargaud wilde de serie stopzetten na deel 3. Maar een hoge pief bij Dupuis, de uitgever van Robbedoes, zei iets in de trant van: "Hey, wacht eens even. Het begint nu net goed te lopen in Vlaanderen. Ik zou nog even wachten met stopzetten". De rest is bestsellersgeschiedenis.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010