Batman: The Dark Knight Strikes Again door Frank Miller op nummer 588
Sequel van de enorm succesvolle Batman-miniserie Batman: The Dark Knight Returns van Frank Miller. Dit minder goed onthaalde vervolg speelt zich drie jaar later af en kent een gelijkaardige verhaalstructuur. Batman keert terug van zijn zelfopgelegde pensioen, deze keer niet om Gotham van het onrecht, de misdaad en de corruptie te bevrijden, maar om de wereld te redden. Alleen ziet de wereld niet in dat het gered moet worden. Superhelden zoals Superman en Wonder Woman zijn niet meer dan sterke manusjes van alles geworden. Batman zoekt andere bondgenoten met superkrachten. Zijn eigen sidekick Robin is nu ingeruild voor Catwoman. Ze strijden samen om een complot op het hoogste niveau en daarbuiten te ontmaskeren. Dat complot leidt naar de president van de Verenigde Staten, Lex Luthor.
 
Het Uitstel 1 door Jean-Pierre Gibrat
Dupuis (1999, HC), collectie Vrije Vlucht

Met het verhaal over de Duitse bezetting in Frankrijk bracht Jean-Pierre Gibrat een minimalistische vertelling over jongeman Julien Sarlat, zijn moeder, een dorp en de adembenemend mooie Cécile, zijn vriendin die niet mag weten dat hij is ondergedoken in het dorp. Julien moet met lede ogen aanzien hoe zijn Cécile meer en meer iets begint te voelen voor de zoon van de cafébaas. Het Uitstel toont het dorpsleven waarin Gibrat was opgegroeid. Het lijkt zo weggeplukt uit 'Allo 'Allo en staat zowat gelijk voor hét clichévoorbeeld van wat we allemaal voorstellen bij een typisch Frans dorpje: een dorpsplein met fontein, een kerkje en een café met terrasje. Veel verkleinwoorden in een stukje tekst over een groots verhaal. En dan Cécile, ja Cécile...

Aantal genomineerde albums van Jean-Pierre Gibrat: 5/2296
Het Uitstel was het eerste album waarvoor Jean-Pierre Gibrat zelf het scenario schreef. Dat deed hij overtuigend en met volle overgave. Het was ook het eerste sinds jaren waar geen bloot in voorkwam. Tevoren maakte hij namelijk het pikante niemendalletje Pinokkia en het hoogdravende Hoog Water.
 
Jean-Pierre Gibrat is grootgebracht in een communistisch getint vakbondsmilieu. Hij blonk uit in geschiedenis en haalde zijn eindexamen met een eindscriptie over het Front Populaire en de landbouw in de USSR. Deze achtergrond verwerkte hij in zijn huidige stripserie Mattéo over een gezonde, Spaanse jongeman die in verschillende oorlogen en revoluties meevecht om in de eerste plaats aan de mooie Juliette te bewijzen dat hij een man is en geen lafaard.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010