Natasja 3: Het Metalen Geheugen door François Walthéry + Etienne Borgers / Marc Wasterlain op nummer 585
Op een avond vraagt een vriendin Natasja om hulp. Ze is door middel van chantage betrokken in een diamantsmokkel. Hoewel ze de diamanten afleverde komen haar criminele opdrachtgevers haar een paar dagen om "het" vragen. Maar ze wist niet wara het over ging. Nu ze achter haar aanzitten, is Natasja haar enige hulp. Ondertussen zitten de misdadigers achter haar aan. Volgend op deze thriller aan een hoog tempo staat het dolkomische verhaal Paniek in de Lucht waar ook al veel vaart in zit.
 
De Meesters van de Gerst 1: Charles, 1854 door Francis Vallès + Jean Van Hamme
Glénat (1992, HC), collectie Grafica

Het dorpje Dorp in de Ardennen in 1854. De jonge, zwijgzame novice Charles Steenfort neemt een verfrissende duik in een nabijgelegen rivier. Hij ontmoet er de speelvogel Adrienne die hem verleidt. Charles is de lievelingsleerling en neef van broeder Joseph die hem inwijdt in de geheimen van het bierbrouwen. Adrienne weerhoudt hem ervan monnik te worden. Hij moet na een schandaaltje de abdij verlaten. Na de dood van de vader van Franz Texel doet Charles Franz het voorstel om samen een brouwerij te beginnen. Maar daarin worden ze tegengewerkt door Jan en alleman. Wat volgt is een formidabele saga van twee concurrerende families waarvan de generaties zich opvolgen.

Aantal genomineerde albums van Francis Vallès: 5/2296
Aantal genomineerde albums van Jean Van Hamme: 65/2296
De stripreeks De Meesters van de Gerst bewerkte Jean Van Hamme tot een romanversie en een televisiereeks. De tv-reeks De Steenforts (de originele titel is Les Steenforts, voorwaar) was een Frans-Belgische coproductie van Canvas, RTBF en FR2 waarvan twee maal drie afleveringen van elk anderhalf uur werden gemaakt. De Vlaamse acteurs Michaël Pas (in de rol van Franz Texel), Lucas Van den Eynde, Johan Leysen en Vic De Wachter namen deel aan de productie. Herbert Flack deed ook mee. Hij vertolkte de Duitse generaal Von Bissfeld en hield een litteken over aan een scène waarin hij in een waterput viel.
 
Na De Meesters van de Gerst wierp Francis Vallès zich op het maffiagenre. Van Tosca verschenen bij Glénat drie delen op scenario van Stephen Desberg die voor hem daarna ook nog de vierdelige actiereeks Spervuur schreef voor Le Lombard. Beide series kenden geen groot succes. Met Rani stond Vallès er weer. Opnieuw naar een verhaal van Jean Van Hamme (uitgewerkt door Alcante) waarvan opnieuw een tv-reeks volgt.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010