Strangers in Paradise 2: I Dream of You door Terry Moore op nummer 577
Strangers in Paradise vertelt over het leven (hoofdzakelijk het liefdesleven eigenlijk) van drie vrienden: Katchoo, Francine en David. In deze tweede bundel wil Katchoo het niet hebben over wat ze uitspookte tijdens een jarenlange trip. Bij haar hereniging met Francine merkt ze dat haar neurotische vriendin aan het overmatig eten is geslagen om haar breuk met haar ex-vriendje Freddie te verwerken. David is door de lange afwezigheid van Francine nu nog verliefder op Katchoo. Maar zij trekt het zich allemaal niet aan want haar verleden achtervolgt haar. Ze is ervan overtuigd dat zij (en haar vrienden) moeten boeten voor stommiteiten die ze beging in de afgelopen jaren. Deze tweede bundel biedt nog meer spanning, actie, vooral emotie en zelfs geweld. Na de introductiebundel is Strangers in Paradise met I Dream of You nu pas echt uit de startblokken geschoten. Maar verslavend dat deze reeks is, zeg!
 
Een Contract met God door Will Eisner
Sherpa (1990, SC) / Atlas (2004, SC)

Na een lange en roemrijke carrière, die hij voornamelijk opbouwde op zijn atypische superheldenstrip The Spirit, trok Will Eisner zich terug in de anonimiteit. In 1978 stond hij er opnieuw, ditmaal met een bundel van vier verhalen waarvan het eerste het titelverhaal is. Daarin stelt de vrome jood Frimme Hersch al zijn vertrouwen in God met wie hij een contract afsluit om een goed leven te kunnen leiden. Wanneer zijn geadopteerde dochter sterft, verbreekt hij eenzijdig het contract en ontpopt zich tot een geslepen zakenman. Hij verwerft een huurkazerne in de fictieve New Yorkse wijk Dropsie Avenue met van een synagoge gestolen obligaties als onderpand. Later probeert hij een nieuw contract af te sluiten nadat hij de synagoge de obligaties terugbetaalde. Maar God lijkt het er niet mee eens te zijn. In de drie overige verhalen staan andere personages centraal die allen wonen in de wat marginale woonwijk Dropsie Avenue.

Aantal genomineerde albums van Will Eisner: 7/2296
Met Een Contract met God zag ook de omschrijving graphic novel het licht. Deze term vond Will Eisner, een zoon van Joodse immigranten, zelf uit toen hij zijn album voltooide. Vandaag is het een genre op zich waarvan de verzamelnaam soms wordt misbruikt om een afgesloten verhaal (een one-shot) te makkelijk te benoemen als een graphic novel, een beeldroman, een grafische roman of verzin zelf maar een term. Eisner wordt hoe dan ook wel eens de godfather van de comics genoemd, in het bijzonder omdat hij het medium uit het verdomhoekje hielp en het niet enkel als entertainment voor kinderen zag. Hij schreef twee standaarwerken over het maken van comics. In 1988 leende hij zijn naam aan de Eisner Awards, de belangrijkste Amerikaanse stripprijzen die jaarlijks worden uitgereikt.
 
Voor de vijftiende verjaardag van het album voegde de Nederlandse stripspeciaalzaak, antiquair en galerie Lambiek in 1983 een nieuwe vertaling toe aan de lijst. Een handgeschreven Jiddische versie van het hoofdverhaal verscheen onder de titel An Opmakh mit Got in twee verschillende versies: in het Jiddisch met Latijnse letters en in het Jiddisch met oude, Hebreeuwse letters. Opmerkelijk want deze versies verschenen ruim zeven jaar voordat de eerste vertaling in het Nederlands (in een beperkte, gesigneerde oplage dan nog) een feit was.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010