De Smurfen 2: De Smurführer door Peyo + Peyo / Yvan Delporte op nummer 574
Het dictatorschap van Adolf Hitler, de repressie en het georganiseerde verzet geprojecteerd op het Smurfendorpje, wat zou dat geven? Wel, een van de intelligentste en tegelijk helderste maatschappijkritische stripverhalen ooit gemaakt! Een waarschuwend, blauw vingertje voor de gevaren van fascisme, krijg dat maar eens verkocht. Het werkt bijzonder goed op verschillende niveaus. Aansluitend vind je nog het verhaal Smurfonie in Ut waarin één Smurfje bij elk muziekinstrument dat hij bespeelt steevast vals klinkt. Hij wordt er door een als fee verklede Gargamel ingeluisd om een toverinstrument te gebruiken dat het hele dorp in slaap legt.
 
Een Avontuur zonder Helden door Dany + Jean Van Hamme
Le Lombard (1977, 1982, 1994, SC+HC), collectie Verhalen en Legenden (1982) / collectie Getekend (1994)

Expeditie Robinson meets Tien Kleine Negertjes. Al een geluk dat de vliegtuigramp niet uitmondt in het verhaal achter de film Alive of dit album werd minder smakelijk onthaald. Het ene na het andere personage legt dus het laatste loodje. Ontsnappen uit de jungle is van levensbelang. Maar wie zal zich moeten opofferen om de overlevenden van een behouden vaart te verzekeren? Sommigen nemen de gelegenheid te baat om af te rekenen.

Aantal genomineerde albums van Dany: 5/2296
Aantal genomineerde albums van Jean Van Hamme: 65/2296
Volgens Jean Van Hamme was Avontuur zonder Helden het allereerste auteursone-shot voor een groot publiek. Het verhaal was losjes gebaseerd op de film Flight of the Phoenix uit 1965 over een vliegdtuig dat met panne in een woestijn strandt en die de bemanning en passagiers opnieuw aan het vliegen proberen te brengen. Zowat twintig jaar later verscheen een overbodige sequel, toepasselijk getiteld Twintig Jaar Later, met een bijdrage van een échte held van Jean Van Hamme: Largo Winch.
 
Een jaar na de albumpublicatie van Een Avontuur zonder Helden, werkten Dany en Jean Van Hame opnieuw samen, nu aan de reeks Harlekijn (later Joker genoemd), een James Bond-achtige serie waarin het gezicht van het hoofdpersonage nooit is te zien. In 1979 nam de tekenaar op vraag van Greg, bij wie hij na zijn legerdienst op de tekenstudio mocht komen werken en met wie hij al Roze Bottel en Duifje Vleugelslag maakte, de populaire serie Bernard Prince van Hermann over.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010