Boeddha 8: Jetavana door Osamu Tezuka op nummer 572
In dit slotdeel van de imposante reeks over de verlichte geest Boeddha breekt een oorlog los, sterven belangrijke personages, wordt tot inzicht gekomen en wordt de doodsstrijd van Boeddha in beeld gebracht. Opnieuw een hele boterham die Osamu Tezuka smakelijk belegt met verfrissend garnituur voor de luchtigheid en een dikke schel ham om je tanden in te zetten. Het is verbazend hoe vaak de (boeddhistische) ideeën van Boeddha en zijn entourage ons zelf aan het denken zetten. Niet alleen over leven, dood en de zin ervan waarbij we soms afwijken van Boeddha's gedachten hierover, maar net zo vaak weer instemmend knikken tijdens het lezen.
 
De Bloedbruiloft door Hermann + Jean Van Hamme
Dupuis (2000, HC), collectie Vrije Vlucht

Bedorven garnalen dreigen de bruiloftsmaaltijd tussen Jérôme Maillard en Dominique Cazeville te ontsieren. Maar dat regelt vader van de bruidegom Jean toch wel even met Franz Berger, de eigenaar en kok van het restaurant? Deze reikt een alternatief aan, maar daar moet voor bijbetaald worden. Jean pikt dat niet en stapt met het hele gezelschap op zonder te betalen. De bruid en de moeder zijn echter nog in de zaak. Franz ruikt zijn kans en sluit de bruid op. Hij probeert Jean op die manier te chanteren, maar het pakt helemaal anders uit dan verwacht.

Aantal genomineerde albums van Hermann: 50/2296
Aantal genomineerde albums van Jean Van Hamme: 65/2296
Tot plaat 5 is het verhaal waargebeurd. Het tomaat-garnaal incident loopt in het echt wel positief af: de vader van de bruidegom zwicht voor de chantage van de restauranteigenaar ("dokken of de bruid" nadat hij de bruid opsloot) en gaat met het hele gezelschap opnieuw aan tafel zitten. In diezelfde periode waarin Jean Van Hamme deze anekdote van een tafelgenoot op een mondain etentje aanhoort, ongeveer in 1988, stelde de scenarist aan Hermann voor om eens een one-shotje te maken. Tien jaar later belde Hermann de scenarist op en zei dat hij het idee zag zitten. Na nog eens twee jaar een moment afwachten waarop beide heren hun plannen en hun agenda op elkaar konden afstemmen, werd De Bloedbruiloft een feit.
 
Voor deze eenmalige samenwerking tussen twee titanen schalde Dupuis allerlei promotieklaroenen. Wat dat met een mens doet, kunnen we alleen maar raden, Hermann had er zo zijn eigen idee over. Hij hield aan De Bloedbruiloft naar eigen zeggen een artistieke kater over. Een nieuwe samenwerking met Jean Van Hamme zag hij niet echt zitten. Zijn verhalen vond Hermann te commercieel en te gekunsteld. Dominique Deruddere regisseerde de filmversie van De Bloedbruiloft. De setting werd verplaatst naar Duitsland in plaats van de Ardennen. Het was dan ook een Belgisch-Duitse coproductie. In 2005 kwam de film in de zalen om amper een week of hoogstens na een paar weken uit roulatie te verdwijnen. De film was een flop.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010