Agent 327 7/8: Dossier Nachtwacht op nummer 567
De Nachtwacht, het beroemdste schilderij van Nederland van de schilder Rembrandt, is uit het Rijksmuseum gestolen. Toevallig plakte op de achterkant van het schilderij alle Nederlandse staatsgeheimen op microfilm. Aan Agent 327 om de staatsgeheimen terug te vinden. En als het even kan ook De Nachtwacht. Agent 327 is een Nederlandse serie met een duidelijk Franco-Belgische referentie, vooral grafisch dan. Dit is verzorgd tekenwerk met een klassieke lay-out van vier bandjes per pagina. De humor-, actie-, detective- en avontuurelementen zorgen ervoor dat Dossier Nachtwacht en de hele reeks niet misstaat in een stripcollectie naast de Franquin-albums van Robbedoes en Kwabbernoot, maar ook naast een goeie ouwe Nero.
 
Legende 1: Wolvenkind / Het Wolfskind door Yves Swolfs
Talent (2004, SC+HC), collectie Blitz-Millennium / Daedalus (2009, HC)

Het wolvenkind of wolfskind, waarvan sprake in de titel, is de ternauwernood aan de dood ontsnapte, rechtmatige erfgenaam van een hertogdom. De wrede Matthias 'De Droge' joeg namelijk zijn broer, de hertog, en zijn familie over de kling. De voedster kon evenwel vluchten met de pasgeborene en liet het kind achter bij een wolvenleider die voortaan zou instaan voor de opvoeding. De erfgenaam draagt een stervormige geboortevlek, het symbool van Matthias' ondergang. Een periode van tien jaar schrikbewind en vruchteloze klopjachten verstrijkt. Op een dag treft een jager een blonde, verschrikte knaap op in het uitgestrekte woud. De legende is waarheid, dus ook de beloning, redeneert de jager. Maar het wolfskind is daarmee nog geen vogel voor de kat.

Aantal genomineerde albums van Yves Swolfs: 21/2296
Oorspronkelijk was Legende bedoeld voor een andere tekenaar, maar het lukte hem niet los te komen van zijn eigen stijl. Na het afronden van de reeks De Prins van de Nacht had Yves Swolfs zin in wat anders en greep naar het scenario van Legende dat al een tijdje in zijn bureau lag. Voor enkele personages in de reeks baseerde Swolfs zich op bekende medemensen. In de gelaatstrekken van Baron Kurtz bijvoorbeeld kan je acteur Christopher Walken herkennen en in broeder Aelred von Hilsheim Anthony Hopkins. Swolfs' dochter Julie stond model voor Humbeline.
 
Eind 2006 maakte Wolf Gang, de muziekgroep van Swolfs, een cd die als soundtrack diende bij Legende 3. En ja, vampier Kergan uit De Prins van de Nacht is gemodelleerd naar gitarist Steve Vai die onder meer speelde bij Frank Zappa. Bij een backstageontmoeting met Vai kon Swolfs haast geen zinnig woord uitbrengen, maar wel nog dat hij van hem een stripfiguur had gemaakt. Vai leek toch gecharmeerd, beweerde Swolfs. Van de tekenaar kreeg de gitarist ook een geschilderd portret.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010