Een Avontuur van Alain d'Arcy: Satanseiland door Hans G. Kresse op nummer 564
Satanseiland gaat over de ridderorde der tempeliers. En magische elementen spelen in het verhaal de hoofdrol, iets dat ook in de eerste verhalen van Eric de Noorman voorkwam. Op het sinistere Satanseiland leert Alain d'Arcy de overdreven bange, zwarte Pedro kennen. Beide staan wantrouwig tegen een prekerige heks die aan zwarte magie doet. In het tweede gedeelte van het album komen Alain en Pedro in aanvaring met piraten die ook aan slavenhandel doen. Zoals altijd toont Hans G. Kresse zijn sublieme klasse als tekenaar. Als scenarist toch ietsje minder.
 
Murena Eerste Cyclus Integraal door Philippe Delaby + Jean Dufaux
Dargaud (2006, HC)

Integrale editie van de eerste cyclus van de oerdegelijke reeks Murena. Deze cyclus heet De Cyclus van de Moeder en gaat voor zowel de Romeinse patriciër Lucius Murena als Nero op. Na de dood van zijn vader Claudius wordt Nero de keizer van het Romeinse rijk. De bloedmooie en bloedlinke Agrippina, Nero's moeder, manipuleert, bedisselt en regelt alles achter de schermen. De moeder van Murena werd op bevel van Nero vermoord. Samen met gladiator Balba gaat hij de confrontatie aan met Nero. Deze bundel is aangevuld met een extra katern schetsen en extraatjes.

Aantal genomineerde albums van Philippe Delaby: 11/2296
Aantal genomineerde albums van Jean Dufaux: 58/2296
Hoewel de reeks Murena een constante kwaliteit kent, was de inkleuring van de eerste cyclus een ander verhaal. Deel 1 werd aanvankelijk van kleurtjes voorzien door Béatrice Delpire die ook al Jessica Blandy 13 tot 16 inkleurde. Het resultaat was, drie weken voor verschijning, een ramp. De kleuren van de tweede druk van het album werden verzorgd door Dina Kathelyn. Deel 2 werd echter door André Benn en Philippe Delaby zelf ingekleurd. Benn deed de decors, Delaby de personages. Inmiddels is Jérémy Petiqueux verantwoordelijk voor de kleuren, maar nu hij op scenario van Jean Dufaux de piratentrilogie Barracuda tekent, is Delaby opnieuw op zoek naar een getalenteerde inkleurder.
 
Met het kortverhaal De Laatste Gladiatorenstrijd debuteerde Philippe Delaby in 1987 in het weekblad Kuifje. Tien jaar later was Murena een feit, nu een volwaardige reeks over het Romeinse Rijk waar eveneens gladiatoren in opduiken.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010