De Nikopol Trilogie door Enki Bilal op nummer 560
In zijn carrière is De Nikopol Trilogie een richtinggevende trilogie waarin Enki Bilal de meeste van zijn favoriete onderwerpen kwijtkon. Er is de waarschuwing voor fascistische regimes, religieus fanatisme en epidemische ziektes, waar ook ter wereld in Parijs, Londen, Berlijn of de fictieve stad Equator-City. Anno nu nog steeds actueel, hoewel Bilal de trilogie maakte ten tijde van de Koude Oorlog met zijn visionaire vrees voor het nationalisme in geboorteland ex-Joegoslavië als achtergrond.
 
Drie Schimmen door Cyril Pedrosa
Silvester (2008, HC)

Het jongetje Joachim leeft zorgeloos en afgescheiden van de wereld met zijn ouders middenin een bos. Het leven is er simpel. Ze zijn gelukkig en krijgen maar zelden andere mensen over de vloer. Maar op een avond verschijnen er drie schimmen aan de horizon. Eerst denkt het gezinnetje dat het bomen zijn, maar wanneer de schimmen bewegen, wordt al gauw duidelijk dat het om drie ruiters gaat. Wanneer de vader toenadering tot de ruiters zoekt, verdwijnen ze telkens als mist in de velden. De drie komen elke dag een beetje dichter, steeds dreigender, en de paniek slaat het gezin om het hart. Zo erg dat de moeder besluit om Pike Hag, een exorciste op te zoeken. En die bevestigt wat je al een tijdje kon vermoeden...

Aantal genomineerde albums van Cyril Pedrosa: 3/2296
Cyril Pedrosa werkte voorheen als animator bij Disney en hielp onder andere mee aan The Hunchback of Notre Dame en Hercules. In de Nederlandstalige stripwereld was hij nog een grote onbekende toen hij Drie Schimmen publiceerde. Enkel De Spookbrigade, een strip voor de allerkleinsten onder ons, verscheen eerder in de collectie Ukje van Dupuis.
 
Dat Cyril Pedrosa ook een linkse, groene rakker is, bewees hij ondertussen ook met zijn bij Glad IJs vertaalde AutoBio. De albums met gags tonen aan welke consequenties 'anders gaan leven' hebben bij Pedrosa en zijn gezin en in welke mate daar al eens tegen gezondigd wordt. Ook op een ander domein wil hij een verschil maken. Pedrosa was een van de oprichters en is nog steeds een voorvechter van een Franse vakbond van stripmakers.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010