Danger Girl door J. Scott Campbell + Andy Hartnell op nummer 559
Danger Girl is nog het best te omschrijven als James Bond met chicks. Hoofdorlspeelster Abbey Chase is een avonturierster die door de geheime spionageorganisatie Danger Girl wordt gerekruteerd. Samen met haar al even verleidelijke collega's neemt ze het op tegen een bosje slechteriken die — zoals het cliché het wil — maar op één ding uit zijn: werelddominatie. De Danger Girls ondernemen hun acties in nauwsluitende outfits en daar is niets op tegen.
 
De Duistere Steden: De Toren door François Schuiten + Benoît Peeters
Casterman (1987, 1998, SC+HC), collectie Wordt Vervolgd Select (1987)

Giovanni Battista is onderhoudswerker in de Toren. Zijn sector is danig in verval geraakt en hij heeft de Inspecteur al ettelijke keren geschreven, maar deze is nog steeds niet langsgeweest. Op de koop toe raakt zijn materiaal uitgeput. Op een dag krijgt hij er genoeg van. Hij gaat naar beneden, naar de Basis, om zijn beklag te doen. Het verlaten van zijn post doet hem belanden in een voor hem onbekende wereld. Zijn tocht wordt een avontuur vol onverwachte wendingen.

Aantal genomineerde albums van François Schuiten: 11/2296
Aantal genomineerde albums van Benoît Peeters: 8/2296
De Toren staat voor de mythische Toren van Babel. In het bijzonder het gelijknamige schilderij van Pieter Breugel schept het kader voor het verhaal. Zoals steeds jongleren de auteurs met culturele verwijzingen. Zo is de doorgedreven, gearceerde tekenstijl een knipoog naar de etsen van imaginaire kerkers door de Italiaanse graficus Giovanni Battista Pirenesi uit de achttiende eeuw die ook nog eens zijn naam ontleent aan het hoofdpersonage. De fysiek van het personage is die van acteur Orson Welles in de rol van Falstaff in de film Chimes at Midnight.
 
Naast een Grote Prijs van Angoulême voor De Koorts van Urbicande won François Schuiten in 2002 de Grote Prijs van de stad Angoulême. Slechts twee Belgen (Franquin in 1974, Jijé in 1977) deden 'm dat voor. De Toren kreeg in 1987 de Grote Prijs van het stripfestival van Sierre, een gerenommeerd stripfestival in Zwitserland.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010