Guust 10/13: Die Reuze Flater door André Franquin op nummer 558
De vervaarlijke monorail, zeepbellen met muziek in, de sterkste koffie ooit gezet, een dolverliefde juffrouw Jannie (die van een nuffige bediende naar een wulpse, sexy dame evolueerde), een leren stoel in de vorm van een bokshandschoen van gewapend beton en ga zo maar door. Tientallen gags van een hoog grafisch niveau en een tekenstijl waar je soms nerveus van wordt, staan ook in dit album gebundeld.
 
De Dorpsgek van Schoonvergeten door Didier Comès
Casterman (1983, 1991, 2001, SC+HC), collectie Wordt Vervolgd Romans (1983)

De boerenknecht Stilte, die stom is, leeft in het rustige, Ardeense dorpje Schoonvergeten. Hij is een bijna kinderlijke, naïeve ziel. Zijn wrede baas Abel Mauvy noemt 'm de koning van de idioten, alleen weet hij niet "watun idioot is". Abel vertrouwt 'm niet echt en vermoedt in hem het boze oog. Wanneer Stilte op een dag een verlaten schuur betreedt, kweekt hij een fascinatie dat Abel, diens vriend De Vlieg (de officiële tovenaar van Schoonvergeten) en de dorpelingen angst inboezemt of wraakgevoelens doet losweken. Stilte ontmoet een heks die hem zal helpen, maar de lieverd blijkt slechts een instrument voor haar bloedwraak.

Aantal genomineerde albums van Didier Comès: 4/2296
Didier Hermann Comès zag in 1942 het levenslicht in een het Belgische grensdorpje Sourbrodt dat tijdens de Tweede Wereldoorlog werd geannexeerd door de Duitsers. Zijn moeder sprak Frans, zijn vader Duits. Hij noemde zichzelf een bastaard van twee culturen. Hij heette toen nog Dieter en zag zijn voornaam tijdens de Bevrijding veranderen in het Franser klinkende Didier. Op school leerden de broeders hem zijn 'handicap' af, Comès is namelijk linkshandig en toen werd dat op school nog verplicht afgeleerd. Nog steeds schrijft Comès met zijn rechterhand, maar tekenen doet hij met de linkerhand, "de kant van het intuïtieve en persoonlijke". Hij heeft een fascinatie voor het fantastische en hekserij, elementen die ook in dit album voorkomen.
 
De Dorpsgek van Schoonvergeten is een van die albums die door de decennia heen een modale en stabiele verkoop kent. Het was niet ineens een bestseller. De internationaal verkochte oplage bedroeg in 2005 ongeveer 230.000 exemplaren sinds de verschijning van het album. In 2001 werd het one-shot in twee albums opgedeeld en dan nog eens ingekleurd met overwegend roze tinten. Didier Comès was hier zelf verantwoordelijk voor.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010