De Kiekeboes 19: Geeeeef Acht! door Merho op nummer 552
Door een administratieve vergissing moet Marcel Kiekeboe opnieuw naar het leger. Niet alleen wordt hij daar dagelijks geconfronteerd met de pesterijen van Leon Van der Neffe (tevens zijn buurman in het burgerlijk leven), maar bovendien wil agent CX, in opdracht van ayatollah Memeini koste wat het kost het geheime militaire wapen, de Gloegloe, bemachtigen. In dit klassieke album in de reeks passeren nagenoeg alle grappen over het leger. Ook het geestige steekspel tussen de twee buurmannen blijft goud waard.
 
De Klaagzang van de Verloren Gewesten 1: Sioban door Grzegorz Rosinski + Jean Dufaux
Dargaud (1993, SC)

De eeuwige strijd tussen goed en kwaad met aan de ene kant het jonge, vrijgevochten en vaderloze meisje Sioban en aan de andere kant Lord Blackmore aan wie Siobans moeder is toegewezen. Van een huwelijk walgt Sioban evenwel. Ondertussen is de Genadekrijger Semus naar het kind Sioban op zoek.

Aantal genomineerde albums van Grzegorz Rosinski: 34/2296
Aantal genomineerde albums van Jean Dufaux: 58/2296
Tegenwoordig is Grzegorz Rosinski een waar idool voor de jonge tekenaars in zijn thuisland Polen en wordt hij er beschouwd als een pionier. Hij was de eerste Pool die als stripauteur carrière heeft gemaakt. Elk van zijn albums is er vertaald. In Polen was hij sowieso al een voorvechter van de strip want hij creëerde het magazine Relax waarvan hij ook de hoofdredacteur was. Het was het eerste Poolse magazine met enkel strips.
 
Terwijl Philippe Delaby nog werkt aan de tweede cyclus van De Klaagzang van de Verloren Gewesten, is er al een derde tekenaar aangetrokken om na Grzegorz Rosinski en Delaby de derde en laatste cyclus te tekenen. Het thema zijn heksen in een periode die terugslaat op het ontsaan van het eiland. Die tekenaar is een tekenares: Béatrice Tillier. Op scenario van Jean Dufaux maakte ze al twee van de drie geplande delen van Le Bois des Vierges. Een vertaling van deze reeks is in 2011 te verwachten.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010