Comanche 3: De Wolven van Wyoming door Hermann + Greg op nummer 548
Rond de middag wordt een postkoets overvallen door de gebroeders Dobbs. Aan boord bevinden zich een predikant en een kluis met daarin het geld van de bond van veefokkers. De mannen van de Triple Six-ranch komen tussenbeide, maar volgens een uitleg van de koetsier diende hij slechts als lokaas voor de bandieten. Het geld wordt namelijk vervoerd door de sheriff van Greenstone Falls, een notoire dronkenlap. Comanche begrijpt de ernst van de situatie en besluit Pharaon Colorado te begeleiden, maar daarvoor moeten eerst de gebroeders Dobbs gevonden worden. De jacht op Dobbs en de bloedige ontknoping waarbij Red Dust zonder mededogen zijn tegenstander neerschiet in het vervolg van het tweeluik, zorgde voor een schokgolf in het Europese beeldverhaal.
 
Persepolis integraal door Marjane Satrapi
Atlas (2005, SC)

Marjane is tien jaar wanneer de bloedige opstand tegen de sjah begint. Ook haar rijke en moderne ouders betogen tegen de beknotting van de vrijheid en het opsluiten van mensen met linkse ideeën. De sjah bezwijkt onder de druk en treedt af. De vrijgelaten gevangenen, waaronder een oom van Marjane, vertellen gruwelijke verhalen over de folterpraktijken van het gevallen regime. Maar wanneer in 1979 Ruhollah Khomeiny aan de macht komt, wordt snel duidelijk dat de nachtmerrie nog lang niet voorbij is. Een stripverhaal getekend door een Iraanse vrouw. Je komt het niet elke dag tegen. Iran is nu niet meteen het mekka van het stripverhaal. En vrouwen kunnen er, om het zacht uit te drukken, niet echt genieten van veel vrijheid. Daarom verhuisde Marjane Satrapi naar Frankrijk om er te studeren en te tekenen.

Aantal genomineerde albums van Marjane Satrapi: 4/2296
Het Amerikaanse tijdschrift Newsweek maakte in 2005 bekend dat Marjane Satrapi's autobiografische epos Persepolis een cursusonderdeel werd op het Amerikaanse West Point, het eeuwenoude en de meest gereputeerde militaire academie ter wereld dat hele generaties legerofficieren genereert. Het stripverhaal stond op de syllabus voor de lichting kadetten van 2006. Het epos moest hen een beter begrip bijbrengen over de Iraanse politieke situaties van de laatste paar decennia.
 
Met de hulp van Vincent Paturaud (Winschluss voor stripkenners) bewerkte Marjane Satrapi haar eigen stripverhaal voor een animatiefilm die in Cannes werd bekroond met de juryprijs en vervolgens een oscarnominatie in de wacht sleepte.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010