Sin City 4: That Yellow Bastard door Frank Miller op nummer 547
Eigenlijk is het eerste gedeelte van deze start van de tweede cyclus het chronologisch werkelijke begin van Sin City. Het speelt zich twaalf jaar vóór de gebeurtenissen in The Hard Goodbye af. Detective John Hartigan redt Nancy Callahan van Roark Jr. maar zowel Hartigan als Roark eindigen in het ziekenhuis. Nadat zijn partner Bob hem neerknalt, luist hij Hartigan er ook nog eens in als kinderlokker met een aanklacht voor het verkrachten van Callahan erbovenop. Nu moet hij acht jaar lang in geïsoleerde gevangenschap doorbrengen. Snoeiharde verhalen en een mindblowing gebruik van zwart-wit kenschetst de reeks Sin City van Frank Miller.
 
Thorgal 5: De Schaduwen Voorbij door Grzegorz Rosinski + Jean Van Hamme
Le Lombard (1983, 1989, SC+HC)

Thorgal ziet er als een schooier uit als hij het verhaal binnenstrompelt. In zijn spoor volgt de jonge en dolverliefde Shaniah, medeverantwoordelijk voor de verwoesting van hun beider geboortedorp (lees De Zwarte Galei) en de vermeende dood van zijn vrouw Aaricia. In een doorzopen taveerne herkent een grijsaard Thorgal door de sleutel van de tweede wereld rond z'n nek, een geducht wapen zo blijkt. Thorgal wordt als gebroken man meegetroond naar een heiligdom. Hij moet doordringen tot achter de tweede wereld om zijn geliefde te redden.

Aantal genomineerde albums van Grzegorz Rosinski: 34/2296
Aantal genomineerde albums van Jean Van Hamme: 65/2296
Het doorsnijden van de levensdraad is geïnspireerd op de Griekse mythe Orpheus en Eurydice. De witte weg, die Thorgal en Shaniah onder geen enkele voorwaarde mogen verlaten, is dan weer een vondst die we allen herkennen uit The Wizard of Oz.
 
De Parijse galeriehouder Daniel Maghen deed in 2005 zijn boekhouding eens open. Het klapstuk was toen de originele cover van Thorgal 5: De Schaduwen Voorbij, uitgevoerd als een olieverfschilderij van 80 cm breed x 120 cm hoog, dat van eigenaar wisselde voor zestigduizend euro. Vier andere Thorgal-covers van minder mythische albums gingen in de galerie al voor twintigduizend euro per stuk van de hand. Covers schilderen is het liefste dat Grzegorz Rosinski doet. Hij zal ook verantwoordelijk zijn voor alle covers van de spin-off-reeksen onder de noemer De Werelden van Thorgal.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010