Fog 1: De Tumulus door Cyril Bonin + Roger Seiter op nummer 542
Op de Shetland-eilanden in 1874 wordt het graf van Vigajön en zijn broer Haakon gevonden en opengebroken. Vigajön was eeuwen geleden een bloeddorstige tovenaar/plunderaar. De bevolking is hem nog niet vergeten en er komt dan ook heel wat protest tegen het weghalen van de schat waar hij zich mee heeft laten begraven. Komt daar nog eens bij dat er voldoende aanwijzingen zijn dat het roversduo nog steeds actief is. Genoeg stof voor geruchten over gereïncarneerde plunderaars. Inspecteurs Molton en Harwood onderzoeken de moorden. Hun carrière hangt van deze zaak af en ze krijgen van hun overste slechts twee dagen tijd om een aanknopingspunt te vinden. Maar ze maken geen al te beste beurt en er gebeurt een derde moord. Fog is een professioneel gemaakte detectivethriller die sober in beeld is gezet en een ijzersterk scenario kan voorleggen.
 
Op Zoek naar de Tijdvogel 3: De Jager door Régis Loisel + Serge Le Tendre
Dargaud (1985, 2002, SC), Collectie Charlie (1985)

Op de vierde dag op hun zoektocht naar de Tijdvogel belandt het gezelschap van Bolster, Hermelijn en de onbekende in een bosrijk gebied. Ze bevinden zich op het territorium van de Jager, een oude bekende van Bolster. Wie de grenzen van zijn domein overschrijdt, moet de tol betalen met bloed. De Jager daagt Bolster uit. Het wordt een kat- en muisspelletje waarin een van de twee het onderspit zal moeten delven.

Aantal genomineerde albums van Régis Loisel: 14/2296
Aantal genomineerde albums van Serge Le Tendre: 11/2296
Het album De Jager bevestigde definitief het succes van de reeks. Van praktisch de ene dag op de andere gingen er negentigduizend albums over de toonbank en van deel 1 en 2 ook nog eens vijfentwintigduizend elk. De cheque met de auteursrechten vermeldde een aardige som, omgerekend 52.500 euro per kop. Ze werden miljonairs (in oude Belgische franken uitgedrukt). Régis Loisel kocht met zijn deel een huisje in Enghien en Serge Le Tendre een appartement in de buurt van Pré-Saint-Gervais. Jawel, toen kon je met zo'n bedragen nog vastgoed kopen. Van elk album zijn sindsdien zo'n driehonderdduizend exemplaren verkocht. Vanaf De Jager kwam er bij diverse uitgeverijen een grote vraag naar meer heroïc fantasy. Serge Le Tendre wilde zich niet laten vangen in één genre. Zo schreef hij een western voor Michel Blanc-Dumont, maar het verhaal werd geweigerd. Tot op de dag van vandaag vertrouwen hedendaagse tekenaars het duo toe dat ze tekenaar geworden zijn dankzij Op Zoek naar de Tijdvogel.
 
Serge Tisseron schreef ooit een psychoanalytisch boek over de strip waarin hij ook Op Zoek naar de Tijdvogel tegen een ander daglicht stelde. Hij vond dat het privéleven van elk van de auteurs zich op een of andere manier vermengde met het leven van de personages. Bij allebei ontbrak er in hun jeugd een constant aanwezige vaderfiguur. Zie het verhaal van Bolster. Maar Tisseron haalde ook de seksuele connotaties aan in de reeks. Hermelijn en haar bontmantel, vriend Javin (dat in het Frans dichtbij de klanken van vagin = vagina ligt). Régis Loisels bestiarium riep gelijkenissen op met fallussen. Om nog maar te zwijgen over het langwerpige hoofd van de Jager en de fallus bij uitstek, de Hemelvinger.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010