Lucky Luke 9: De Spoorweg door de Prairie door Morris + René Goscinny op nummer 541
De aanleg van de transcontinentale spoorweg ligt al een tijdje stil in Dead Ox Gulch. Als Lucky Luke zich ermee gaat bemoeien komt de aanleg weer op gang. Lucky Luke wordt door de spoorwegmaatschappij aangesteld om de verdere aanleg te leiden. Er zijn echter nog heel wat moeilijkheden op te lossen, zoals indianen, Nothing Gulch, waar de koe heilig is, bergen, woestijnen, de vijandige steden East City en West City, die elk de spoorweg langs hun stad willen hebben, en vooral sabotagepogingen door helpers van de man die eigenaar is van de diligences, en daarom tegen de aanlag van de spoorweg is. De geschiedenis van het wilde westen en de verovering ervan door een parodiërende bril van twee Europeanen. De eerste samenwerking tussen Morris en René Goscinny (die elkaar in New York ontmoetten) was meteen goed voor een langdurige en vruchtbare samenwerking.
 
Watchmen door Dave Gibbons + Alan Moore
De Vliegende Hollander (2009, SC)

In het New York van 1985 wordt een gemaskerde held vermoord. Acht jaar eerder werd een wet van kracht die maakte dat enkel door de overheid erkende helden nog hun activiteiten mochten uitvoeren. Het verhaal van Watchmen gaat veel verder dan de zoektocht naar de moordenaar. Op onnavolgbare wijze verweeft Alan Moore een kluwen aan verhaallijnen tot een prachtig geheel. Dave Gibbons staat hem daarin vakkundig bij. Ze bouwen samen een sluitend universum waarin superhelden duidelijk een gecontesteerde rol spelen.

Aantal genomineerde albums van Dave Gibbons: 1/2296
Aantal genomineerde albums van Alan Moore: 8/2296
Watchmen verscheen oorspronkelijk als twaalfdelige comicreeks waarvan Baldakijn in 1989 een eerste vertaling in zes albums op Europese grootte uitgaf, dus groter dan de comics. De integrale editie van De Vliegende Hollander kwam in dezelfde periode uit als de verfilming van Watchmen door Zack Snyder. De plannen voor de film bestonden al kort na de publicatie van de comics. Verschillende producenten (Joel Silver), regisseurs (Terry Gilliam) en schrijvers (David Hayter, Darren Aronofsky, Paul Greengrass) beten er hun tanden op stuk.
 
Over het ontstaan van de reeks vertelde Dave Gibbons in 2010 aan ons: "Het verhaal van Watchmen sluimerde al sinds onze kinderjaren. Ons oorspronkelijke idee was om iets te doen met de MLJ Heroes (een superheldenreeks die werd ontwikkeld door Archie Comics), iets met het web en het schild, zo'n dingen. Alan Moore hield zich bezig met de personages en het verhaal met en over hen. Ik concentreerde me voornamelijk op hoe de wereld er zou uitzien, wat de setting zou zijn, hoe de personages er zouden uitzien. Nite Owl bijvoorbeeld was het personage dat ik als kind uitvond. We hebben zo'n vier-vijf uur met elkaar gebabbeld vooraleer er iets werd geschreven. En dan begon Alan aan het script en begon ik te tekenen."
 


© De Stripspeciaalzaak 2010