Sam 5: De Kikkerpoel door Jan Bosschaert + Marc Legendre op nummer 536
Als Sam voor school een spreekbeurt moet geven, vindt ze er niks beters op dan die te houden over Normandië, haar reisbestemming voor de komende week. Ze gaat er logeren in La Grenouillère, bij de neef van haar baas, monsieur Pourville. Ook madame Harlo woonde daar. Ze blijkt bezeten door alles wat te maken heeft met Guy de Maupassant, een schrijver van duistere verhalen. Als bij toeval duikt het duo Swinburne en Powell op, personages uit een van zijn verhalen. Er gebeuren nog meer geheimzinnige dingen en samen met Maxime, die Sam daar leerde kennen, trekt ze op onderzoek uit. Helaas blijkt dat niet zonder gevaar! Gevraagd naar een favoriete tekening uit de reeks Sam was scenarist Marc Legendre er vrij zeker van dat die uit De Kikkerpoel moest komen. Volgens hem zou Jan Bosschaert het er met hem over eens zijn. De tekeningen kennen inderdaad een hoogtepunt in dit deel dat bol staat van sfeer, romantiek en spaning.
 
De Avonturen van Kuifje: Kuifje in Tibet door Hergé
Casterman (1960, 1966, 1986, 2004, 2007, SC+HC)

Op vakantie in de bergen valt Kuifje in slaap tijdens een partijtje schaak met kapitein Haddock. Hij krijgt een nachtmerrie over zijn oude Chinese vriend Tchang (lees De Blauwe Lotus). De volgende morgen krijgt hij een brief van Tchang waarin hij zijn komst naar Europa aankondigt. Maar een bericht in de krant meldt de dood van Tchang na een vliegtuigramp boven het Himalayagebergte. Kuifje kan het niet geloven en wil erheen. Het wordt een zoektocht vol avonturen en vreemde ontmoetingen met onder andere de yeti en leviterende monniken in een Tibetaans klooster.

Aantal genomineerde albums van Hergé: 23/2296
Ten prooi gevallen aan een verscheurende keuze tussen zijn padvinderszieltje en de liefde voor een vrouw wilde Hergé een verklaring voor zijn dromen waarin veel wit voorkwam. Hij droomt deze als gevolg van een crisis: hij was getrouwd met Germaine Kieckens, maar verliefd op een ander (Fanny Vlamynck, de latere mevrouw Nick Rodwell). Hij ging te rade bij professor en psychoanalyticus Ricklin in Zürich, een leerling van Jung. Ricklin raadde Hergé aan te stoppen met werken omdat hij niet kon werken én zijn evenwicht hervinden. Toch zette Hergé door. Zijn documentatiedrang manifesteerde zich ook in het napluizen van getuigenissen van personen die de yeti, de "verschrikkelijke sneeuwman" zouden hebben gezien. Hij eindigde met een lijst betrouwbare personen met een zeer gedetailleerde beschrijving van de leefwijze, foto's van sporen en andere bewijzen die het bestaan van de yeti moesten aantonen.
 
De hereniging van Tchang Tchong-Jen en Kuifje in de stripreeks werd pas in 1981 bewaarheid wanneer Tchang en Kuifjes geestelijke vader Hergé elkaar een halve eeuw na hun eerste ontmoeting elkaar in de armen vallen. De pers was massaal aanwezig op de hereniging van de twee jeugdvrienden. Er volgde een triomfantelijke tournee van Tchang door Frankrijk en België. Hergé had toen al het beklemmende statuut van een superster, maar leed aan leukemie, een ziekte die 'm twee jaar later fataal werd. In 2001 werd de hele reeks Kuifje (op Kuifje in het Land van de Sovjets na) in het Chinees vertaald. Er ontstond een relletje over de Chinese omdoping van Kuifje in Tibet naar Kuifje in Chinees Tibet. China beschouwt Tibet immers als een afvallige provincie. Fanny Vlamynck, een persoonlijke vriendin van de Dalaï Lama, eiste dat de tweede oplage (de eerste druk van tienduizend exemplaren was al uitverkocht) opnieuw de oorspronkelijke titel droeg. Maar dat was dan weer niet naar de zin van China. Er verscheen geen tweede druk.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010