Giacomo C. 3: De Zwarte Hartenvrouw door Griffo + Jean Dufaux op nummer 532
Eigenlijk is dit na de introductiecyclus van twee delen het echte begin van een zeer sterke reeks. Het zeventiende-eeuwse Venetië vormt doorlopend het prachtige decor van de reeks, maar in dit deel zien we dat voornamelijk achter gesloten deuren, in kamers waar men in de ban is van het kaartspel en de mysterieuze Engelsman Sir Winter die de duiten van de gokkende Venetianen inpikt. Daar moet paal en perk aan gesteld worden, en het is Giacomo die er zich mee bemoeit. Alleen jammert de aan lager wal geraakte jonker nog om zijn verlies van zijn geliefde Catherina uit het voorgaande album.
 
Asterix 10: Asterix en het 1ste Legioen / Als Legioensoldaat door Albert Uderzo + René Goscinny
De Geïllustreerde Pers (1971, SC) / Amsterdam Boek (1973, SC) / Le Lombard (1976, SC) / Dargaud (1977, 1985, SC) / Hachette (1999, 2002, SC+HC)

Obelix wordt verliefd op de beeldschone Walhalla, maar zij is al verloofd met Tragicomix. Deze is ingelijfd in het Romeinse leger waarmee Julius Caesar in Noord-Afrika Scipio bevecht. Asterix en Obelix gaan hem terughalen. Zij melden zich in Condatum (Rennes) voor het Afrikaanse leger en worden ingedeeld bij het eerste legioen. Tragicomix blijkt echter gevangen te zijn door Scipio's leger. Asterix en Obelix willen hem bevrijden en leiden onbewust een slag tussen de beide legers in. Omdat zij daardoor Caesar een nieuwe overwinning bezorgen, mag het duo hem om een gunst verzoeken. Tragicomix wordt bevrijd en de Galliërs mogen het leger verlaten. In het dorp wordt het liefdeskoppel verenigd. Hoera!

Aantal genomineerde albums van Albert Uderzo: 28/2296
Aantal genomineerde albums van René Goscinny: 44/2296
Het verhaal heeft ditmaal een historische achtergrond. Nadat Julius Caesar zijn ex-makker Pompeius uit Italië verjoeg (in 48 voor Christus), verzamelde de aanhang van Pompeius een legermacht in Noord-Afrika. Caesar trok daar met zijn leger heen om deze oproerkraaiers te verslaan wat hem bij Thapsus in 46 voor Christus ook lukte. Pompeius' hoofd werd Caesar in 49 voor Christus trouwens in een mandje aangeboden nadat hij vluchtte naar het half onafhankelijke Egypte. Deze laatste veldslag in Thapsus wordt in deze strip verklaard: onbedoeld geven Asterix en Obelix de aanleiding tot het gevecht, zodat Caesar hen op het eind zelfs bedankt.
 
Het scenario voor het album werd in 1985 omgebouwd naar een tekenfilmversie (Astérix et la Surprise de César = Asterix contra Caesar) door de regisseurs Gaëtan Brizzi en Paul Brizzi en nogmaals voor de eerste film van de helden in 1999 onder de titel Astérix et Obélix contre Caesar door regisseur Claude Zidi met Christian Clavier als Asterix, Gérard Depardieu als Obelix, Roberto Benigni als de Romein Detritus en Laetitia Casta als de mooie Walhalla. Vooral dat laatste wilden we perse in dit kolommetje plaatsen.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010