Lijf om Lijf door Grégory Mardon op nummer 529
Jean-Pierre is assistent bij een plastisch chirurg en doet aan vechtsport, omdat hij graag pijn voelt. Agnes is dol op reizen en laat zich op elke bestemming tatoeëren. Haar moeder is dan weer geobsedeerd door lichamelijke perfectie en is vaste klant bij een plastisch chirurg. Dit zijn maar enkele personages die in Lijf om Lijf voorkomen. Ondanks of dankzij hun fascinatie voor hun eigen lichaam — vandaar de titel van het album en tevens de rode draad doorheen het verhaal — raken de levens van verschillende personages met elkaar verweven. Door de humor en de lichtvoetige toon van het scenario maakt Grégory Mardon zijn knap geconstrueerde strip goed verteerbaar. Verwacht echter geen wereldschokkende gebeurtenissen. Net als in De Val van Étienne Davodeau beschrijft Mardon fragmenten uit het banale dagdagelijkse leven van de personages.
 
Samber 1: Minder Is Meer... door Bernard Yslaire + Balac
Glénat (2003, HC), collectie Prestige

Roquevaire, november 1847. De tweede generatie Sambers staat in onmin rond de doodskist van Hugo geschaard. Zelfs na zijn dood zweeft de vloek van de patriarch nog boven hen allen. Sarah is er, de grote dochter die het boek De Oorlog van de Ogen waaraan haar vader werkte, wil voltooien. Haar moeder is er, een vrolijke weduwe die flirt met neef Guizot. En dan is er nog het meisje met de rode ogen dat rond het buitenverblijf en de zoon van het gezin draait. Tussen Bernard en de verdoemde Julie bloeit een fatale hartstocht op.

Aantal genomineerde albums van Bernard Yslaire: 11/2296
Aantal genomineerde albums van Balac (= Yann): 16/2296
Aanvankelijk zetten Bernard Yslaire en Balac (= Yann) de serie Samber op als een project van 120 pagina's. Bij de uitwerking van dit eerste deel merkten ze dat de geplande start veel meer ruimte in beslag nam. De auteurs kozen dan maar voor een vier- of vijfluik, maar ook dat veranderde naarmate de reeks vorderde. Balac viel tussendoor af als medebedenker van de reeks. Het pseudoniem Balac koos Yann om in de eerste plaats geen verwarring te scheppen met zijn andere werk voor bijvoorbeeld De Onnoembaren, de homo-parodie Bob Marone en ander humoristisch werk. Balac lijkt op Balzac, een Franse schrijver, en is bovendien de familienaam langs moederskant. Samber is doordrongen van de sfeer van de Franse schrijver Victor Hugo, de auteur van onder andere Les Misérables en De Klokkenluider van de Notre Dame en een favoriet van Yslaire. Verschillende zinnen komen rechtstreeks uit de boeken van Hugo, maar ook uit romans van de Franse schrijvers Lamartine en Nerval. De titel Minder is Meer is een regel uit een gedicht van Alfred de Musset die hij schrijft na zijn scheiding van George Sand.
 
Op aangeven van Yann kleurde Bernard Yslaire de ogen van Julie aanvankelijk groen. Maar dankzij het zwart-rood gekleurde album De Kakkerlakkenkiller van Jacques Tardi ontwikkelde Yslaire een fetisj voor het kleur rood. De naam van het geslacht Samber kwam er door de geplande titel: Sang (bloed), maar dat vonden de auteurs te expliciet. Yslaire liet zich meeslepen en rijmelde erop los, eerst met behulp van het woordenboek, later door gedachtensprongetjes: sang... sans... cendre... sombre... Sambre! Het personage Bernard heeft dezelfde voornaam als tekenaar Bernard Hislaire, een ideetje van Yann. Hislaire gebruikte de verbasterde naam Bernard Yslaire voor de reeks Samber, Bernar Yslaire voor het tweeluik De Hemel boven Brussel, Bernar Sylaire voor het sf-tweeluik Drie Maagden dat hij schreef voor Jean-Louis Boccar en aan het begin van zijn carrière maakte hij onder zijn eigen naam Zakkenloper en Blasius en Frommeltje en Viola.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010