De Avonturen van Robbedoes en Kwabbernoot 14: De Gevangene van Boeddha door André Franquin + Greg op nummer 528
Op het kasteel van Rommelgem houdt de graaf aanvankelijk de Russische kernfysicus Nicolaas Nicolajewitsj Inowskijew verborgen. Hij is de uitvinder van de Gamma-Atoomgenerator, kortweg de G.A.G., dat een golfbundel kan uitzenden waarmee de zwaartekracht wordt uitgeschakeld en dat ook nog eens het klimaat kan regelen. Buitenlandse spionagediensten hebben het op het apparaat gemunt en ontvoeren de geleerde. Robbedoes en Kwabbernoot reizen naar de Vallei der Zeven Boeddha's om 'm te bevrijden. Dit was het eerste verhaal dat Greg voor André Franquin schreef en hij deed dat goed.
 
Blacksad 1: Ergens tussen de Schaduwen door Juanjo Guarnido + Juan Díaz Canales
Dargaud (2000, SC)

John Blacksad is een zwarte kater (hij heeft wat weg van Bagheera, de panter uit Jungle Book) en privédetective. Uitdagend kijkt hij je aan op de cover. IJzig staat hij bij het lijk van een oude geliefde, een gevierde actrice. Hij is vastbesloten de moordenaar te vinden. Z'n uiterst efficïente zoektocht leidt 'm naar een zekere Leon. Hij zou wat gehad hebben met de filmster. Zij had een zwak voor mannen: met één had ze niet genoeg. Vanaf dan staat een slang de speurder naar het leven en als hij uiteindelijk Leon vindt, begraven op het kerkhof, belagen nog eens twee zware jongens de steeds dieper in de problemen zinkende kater. Gelukkig wordt hij de poot boven de kop gehouden door een politiecommissaris, want de affaire leidt tot de hoogste regionen. Blacksad krijgt vrij spel en maakt er gretig gebruik van.

Aantal genomineerde albums van Juanjo Guarnido: 3/2296
Aantal genomineerde albums van Juan Díaz Canales: 3/2296
Als bestsellerauteur kon Régis Loisel zijn verworven statuut ook in de weegschaal leggen bij het promoten van andere tekenaars. Zo hielp hij een jonge talentvolle tekenaar om te onderhandelen over zijn contract. Sindsdien heeft die auteur zijn talent bewezen. We hebben het over Juanjo Guarnido van Blacksad in wiens eerste album een voorwoord staat van Loisel.
 
Het verhaal van Blacksad schreef Juan Díaz Canales niet specifiek voor Juanjo Guarnido. Canales droeg het al mee sinds zijn twintigste. In het begin had hij het zelf getekend, in zwart-wit in een stijl die dicht bij de Argentijnse tekenaar José Mu╦oz lag. Het vertoonde tal van fouten, maar de kracht van het hoofdpersonage was wel al aanwezig. Guarnido was er toen jaloers op dat hij niet zelf het personage had uitgevonden. Rond 1994 kwam het plan op tafel om samen te werken. Ondanks de drukke jobs van beide auteurs was Guarnido bereid om er 's nachts en in de weekends aan te werken onder de voorwaarde dat hij Blacksad mocht tekenen. Canales had zich niet verwacht aan dat verzoek, maar hij stemde wel toe.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010