Yoko Tsuno 2: Het Helse Orgel door Roger Leloup op nummer 525
Ben, Paul en Yoko vormen samen een tv-ploegje. Het trio shiet in Het Helse Orgel een paar beelden van de Rijn en haar omgeving. Net wanneer Paul stiekem een foto van een mooie blonde vrouw maakt, valt ze overboord en verdrinkt ze bijna. Later blijkt dat ze helemaal niet uit zichzelf viel. Zij is een bekende Duitse organiste, Ingrid Hallberg. Haar vader was een orgelbouwer en overleed terwijl hij bezig was met de restauratie van een reusachtig orgel. Omdat Yoko meer vermoedt achter het plotselinge overlijden van de vader van Ingrid gaat ze op onderzoek uit. Roger Leloup heeft de Duitse decors zo knap uitgewerkt dat je meteen zin hebt de romantische locaties te bezoeken. De porseleinen schoonheid van Yoko Tsuno vertrouwt hij ook al overtuigend aan het papier toe. Net zoals in de meeste andere verhalen van Yoko Tsuno komt een groots bouwsel voor, in dit geval een immens orgel in onderaardse gewelven.
 
De Eeuwige Oorlog - integrale uitgave door Marvano naar Joe Haldeman
Dupuis (2008, HC), collectie Vrije Vlucht

Negentig jaar na de Eerste Wereldoorlog, veertig jaar nadat Joe Haldeman (op wiens roman The Forever War de striptrilogie is gebaseerd) in Vietnam vocht, twintig jaar na de lancering van de collectie Vrije Vlucht én van het eerste deel van De Eeuwige Oorlog verscheen deze verrijkte integrale uitgave. Qua getallensymboliek kon dit nogal tellen. Haldeman bestempelde zijn roman, waarin onder meer de carrière van Mandella doorheen twaalf eeuwen wordt gevolgd, als een antioorlogsroman, maar absoluut geen antisoldatenroman.

Aantal genomineerde albums van Marvano: 16/2296
Aantal genomineerde albums van Joe Haldeman: 11/2296
Voor de ruimteschepen baseerde Marvano zich op voorbeelden uit Star Wars en van Chris Foss, maar ook voorwerpen uit zijn buurt zoals een haardroger en een puntenslijper schenken inspiratie. De basis van de Tauranen in het eerste deel was gebaseerd op een stuk speelgoed van zijn toen driejarige dochtertje. Eenzelfde basis kwam voor in een album van Mœbius. De haai in het tweede album haalde hij uit een boek van documentairemaker Jacques Cousteau. Diezelfde haai was al eens identiek hetzelfde getekend (én gekleurd) in De Droom van de Haai door de Duitser Matthias Schultheiss. De Eeuwige Oorlog werd ook voorgesteld aan Lombard, Dargaud en Glénat. Deze laatste vond de ruimteschepen te gewoon en niet futuristisch genoeg. Uiteindelijk vond het dus onderdak bij Dupuis waar deel 1 als vijfde album in de collectie Vrije Vlucht verscheen.
 
Als extra in deze uitgave is een briefwisseling opgenomen daterend van eind 2001, begin 2002 toen de eerste plannen voor een integrale editie ontvouwd werden. Een van de doorlopende onderwerpen zijn de privéproblemen waar Joe Haldeman toen net mee kampte. Marvano schreef onder meer zijn ideeën neer over politiek en vertelkunst (eindelijk iemand die de acht basisstramienen waarop alle verhalen zijn gebaseerd ook eens opsomt en bij naam noemt). Enkel in het Frans verscheen in 2009 ook een integrale editie van de trilogie, maar wel aangevuld met de sequeltrilogie Een Nieuw Begin die bij Dargaud verscheen. Het was de allereerste gezamenlijke uitgave van Dupuis en Dargaud in de geschiedenis van beide uitgeverijen. Deze editie was verrijkt met twintig pagina's over het ontstaan van het sf-epos met extra illustraties.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010