Onder Palestijnen door Joe Sacco op nummer 515
De op Malta geboren Amerikaan Joe Sacco kan je een embedded stripjournalist noemen en om die reden is hij zo geliefd bij stripjournalisten. Hij maakt reportages in stripvorm over oorlogsgebieden. De nauwe betrokkenheid met de oorlogssituatie en de broeihaarden in het land dat hij bezoekt, is het resultaat van getuigenissen van betrokkenen en slachtoffers. Historische achtergronden vullen het verhaalconcept aan. Maar de extra aantrekkingskracht die van elke albumuitgave uitgaat, zit 'm in de verweving van persoonlijke anekdotes, indrukken en zijn gevoel voor (zwarte) humor. Het verblijf op de Westbank en Gaza dateren al van begin jaren 1990 tijdens de eerste intifada, het Israëlisch-Palestijnse conflict. Onder Palestijnen was het gevolg, een bijzonder intrigerend en boeiend gevolg. Aangrijpend ook, want niet alleen Sacco raakt bewogen door de getuigenissen die hij aanhoort. Als lezer sta je er ook dicht genoeg bij.
 
Een Deken van Sneeuw door Craig Thompson
Oog & Blik / Atlas (2004, SC)

In deze bijna zeshonderd pagina's tellende autobiografische strip schreef Craig Thompson zijn geloofstwijfels, liefdesperikelen en nostalgische herinneringen van zich af in een verhaal dat geen enkele lezer onberoerd liet. De talloze thema's die Thompson aansnijdt, komen allemaal diepgaand aan bod en worden op een prachtige manier verweven tot, jawel, een geslaagd deken van verhaallijnen.

Aantal genomineerde albums van Craig Thompson: 2/2296
Craig Thompson werd streng christelijk opgevoed. Als kind las hij trouw elke dag één pagina uit de bijbel, het enige boek dat door het Thompson-gezin als de moeite waard bevonden werd. Gelukkig tekende hij ook graag. Hij voorzag na zijn middelbare school een carrière in de tekenfilmsector, maar het werden strips. Zijn studies aan de kunstacademie moest hij al na één semester afbreken. Hij moest alles uit eigen zak betalen en had na dat eerste semester een schuld van 8.000 dollar opgebouwd. Bovendien leerde hij er niet echt te tekenen. Zonder verdere tekenopleiding vond hij uiteindelijk emplooi als vormgever bij een krant en later bij een reclamebureau en bij Dark Horse Comics. Bij Top Shelf kon hij zijn eerste strip kwijt: de dierenstrip Goodbye, Chunky Rice, toch ook al een dikke 120 pagina's. Hij maakte het na zijn uren als vormgever en spendeerde er anderhalf jaar aan.
 
Tijdens het tekenen van Goodbye, Chunky Rice ontdekte Craig Thompson het werk van de Franse auteurs van L'Association door de Franse millenniumbundel Comix 2000 waarin tekstloze strips van auteurs over heel de wereld werden gepubliceerd. Vooral Lewis Trondhem en Edmond Baudoin boden inspiratie (grafisch dan, want het Frans had Thompson niet onder de knie) om zelf met een autobiografisch verhaal aan de slag te gaan. Een titel had hij al: Blankets, het deken dat hij van zijn toenmalige vriendin Raina had gekregen. Die deken heeft hij nog steeds, weliswaar totaal versleten. Het was Thompsons huidige vriendin die echter voor zijn jeugdliefde Raina model stond. Weinig stripverhalen kregen zoveel lof toegezwaaid als deze striproman, tot complimenten van collegatekenaars als Art Spiegelman (Maus) en Matt Groening (The Simpsons) toe. Blankets (de oorspronkelijke titel van Een Deken van Sneeuw) was volgens het Amerikaanse weekblad Time de beste strip van 2003.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010