Blauwe Pillen door Frederik Peeters op nummer 510
Pilules Bleues was nog niet vertaald toen we de wedstrijd organiseerden. Bij een volgende editie verwachten we een hogere notering. De Zwitser Frederik Peeters vertelde in deze autobiografische strip over zijn eerste ontmoeting met de mooie Cati die hij enkele jaren later opnieuw ontmoet. Ze heeft inmiddels een driejarig zoontje, is pas gescheeden en allebei zijn ze hiv-positief. Het belet Peeters niet om verliefd op haar te worden en met haar een relatie op te bouwen. Los van de beladen ziekte, die steeds op de achtergrond meeloert én die soms opduikt in de dikke zwarte pennenstreken, is dit een opvallend luchtig en gemakkelijk leesbaar boek. Peeters zet immers zijn personages centraal in de kaders. Hierdoor verdwaal je nooit in de tekeningen. Die grafische keuze levert bovendien pareltjes van pagina’s op.
 
Zwartkijken Kompleet / Integraal door André Franquin
Arboris (1988, SC+HC) / Glad IJs (2008, HC)

Het rabiate antimilitaristische aspect weegt dik dertig jaar na datum (de eerste gags verschenen al in 1977) wellicht te zwaar doorweegt, hoewel domme oorlogsinitiatieven van André Franquin zouden gelijk geven. Andere behandelde onderwerpen zijn doping, falende ziekenzorg door budgetkwesties, de doodstraf, milieuverontreiniging, de evolutieleer, hoge benzineprijzen en de wereld die om zeep gaat. Nog steeds actueel? Wij dachten van wel. Wat Franquin in zwart-wit flikt, is een zinderend spektakel. Uren besteedde hij aan het zwarten van vlakken zonder dat daar een dikkere penseel aan te pas kwam. Hij en zijn Rotring-pennetje versus het witte vel, dat was de strijd die hij leverde. Zwartkijken kent geen vast hoofdpersonage en gelukkig maar. Hij zou het niet lang trekken in de onzalige wereld die Franquin schetste. Guust Flater, it ain't.

Aantal genomineerde albums van André Franquin: 31/2296
André Franquins Idées Noires gaan van start in de 'clandenstiene' bijlage Le Trombone Illustré bij Spirou, de Franstalige editie van Robbedoes. De bijlage duurde niet langer dan dertig nummers. Onder meer de tegenkanting van conservatieve abonnees, een waakzame Spirou-redactie en jaloerse tekenaars — die niet mochten meedoen — deden het blad de das om. Maar 't was voldoende om op een ander niveau artistiek uit de hoek te komen. Franquin verzorgde niet alleen een wekelijkse titeltekening, ook een bijna wekelijkse Idées Noires verscheen van zijn hand. Andere afleveringen werden getekend door Dany, René Hausman en Didgé die elk welgeteld één gag tekenden. Het Franse blad Fluide Glacial onder het hoofdredacteurschap van Marcel Gotlib en het Nederlandse stripmaandblad Rhaa Lovely (gestopt na achttien nummers) en De Vrije Balloen genoten de eer een verderzetting van Idées Noires alias Zwartkijken te publiceren.
 
Een half albumpje met nieuwe gags volgde in 1984 een eerste uitgave uit 1981 op, in de eerste plaats om toenemende piraatuitgaven de kop in te drukken. De eerste druk van Zwartkijken Kompleet raakte in amper drie maanden compleet uitverkocht bij Arboris. Van de Franse eerste druk vlogen veertigduizend exemplaren de deur uit in slechts één maand. Voor elke vertaling tekende Franquin een nieuwe titeltekening. Verzamelaars dienen dus de Franse, Duitse en anderstalige uitgaven eveneens aan te schaffen.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010