Verder door Marc Legendre op nummer 503
In Verder ontmoeten twee mensen elkaar, op zoek naar liefde, op een afgelegen plek. De gesprekken die ze voeren, lijken monologen ontstaan uit verveling en een gevoel van onbehagen. Langzaam wordt echter duidelijk dat het de bedoeling is dat hun woorden kwetsen, en de verhalen die ze vertellen blijken niets anders dan verwijten en pesterijen. Maar waarom trachten ze elkaar zo veel mogelijk pijn te doen en hoe ver willen ze gaan? Marc Legendre verraste met het atypische Finisterre en overtrof dat met Verder. Het haalde als eerste stripuitgave ooit de shortlist van de Libris Literatuur Prijs. Een golf van verontwaardiging uit het literaire wereldje en een aanpassing van de reglementen om de nominatie van een strip bij een volgende editie te vermijden, waren onder meer de gevolgen.
 
Maus: De Volledige Editie door Art Spiegelman
Oog & Blik | De Bezige Bij (2009, SC)

In een hoekige en minimalistische tekenstijl (je ziet zelden een mondje, alle expressies zitten 'm in de wenkbrauwen) portretteerde hij zichzelf die zijn vader uithoort over hoe hij de Holocaust en zijn verblijf in Auschwitz overleefde. Zo vanzelfsprekend ging dat niet, in Maus komen wrevel, botsingen en ruzies voor. Vladek is in het heden ook niet de sympathiekste knakker. Zijn gebrekkige taalgebruik lokt bovendien irritatie op bij menig lezer. Maar zijn in beeld gebrachte herinneringen blijven je als lezer aan de ribben plakken.

Aantal genomineerde albums van Art Spiegelman: 3/2296
In 1972 publiceerde de Amerikaanse tekenaar van Poolse komaf Art Spiegelman een eerste versie van Maus in het tijdschrift Funny Animals met katten als nazi's en de onderdrukte Polen als muizen. Zijn doel om het verhaal van zijn vader Vladek over de Holocaust op te tekenen, herbegon hij acht jaar later in het zelfopgerichte undergroundblad Raw. Toen had hij de toon wel goed in zowel tekst als verhaal. In de laatste prent van het tweeluik, dat later ook als een gebundelde uitgave verscheen, stonden de jaartalen 1978-1991. Het kostte Spiegelman effectief dertien jaar om zijn magnum opus te voltooien. Hij kreeg er een speciale Pulitzer Price voor.
 
Art Spiegelman werd in 1948 in de Zweedse hoofdstad Stockholm geboren. Op zijn twintgste publiceerde hij in diverse undergroundblaadjes met ronkende namen als Bijou Funnies, Young Lust en Sleazy Scandals. In 1977 publiceerde hij zijn eerste echte stripverhalen in het compilatiealbum Breakdowns. Op 11 september 2001 was hij in zijn eigen woonst getuige van de aanslag op en de instorting van de World Trade Center-torens. Daaruit vloeide de uitgave In de Schaduw van Geen Torens.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010