In dit vervolg op De Schemerzone (deel 112, 1985) vinden we de Rode Ridder, samen met zijn Thug-gids Ramar Singh, in het hooggebergte van Nepal op zoek naar de verborgen stad Nirwana. De blauwgrijze inkleuring van de eerste bladzijden straalt de kilte uit van de omgeving waarin zij zich bevinden.
Ze worden achtervolgd door de Thugs, die Johan kan afhouden door een lawine van rotsblokken te veroorzaken. Die avond gaat hij de bende bespieden en merkt op dat hun leider een mysterieuze vrouw met een masker is. Zou dit Demoniah kunnen zijn? Maar die was toch uitgeschakeld in het voorgaande album?
Johan wordt opgemerkt en krijgt het naar goede gewoonte zwaar te verduren voor hij kan ontkomen. Er zit duidelijk vaart in dit verhaal. Nadat Johan een sneeuwstorm moet doorstaan, ontdekt hij Nirwana. De inwoners zijn een vredelievend volk dat geen partij wil kiezen tussen goed en kwaad. Het is echter duidelijk dat dit heel naïef is, want zoals verwacht zal het kwaad hen niet ontzien.
Zoals wel meer het geval is in de albums van Karel Biddeloo is er een mooie dame aanwezig, in dit geval de getinte prinses Suriya, leidster van Nirwana. We maken ook kennis met twee andere bepalende figuren in haar paleis: Ayamvira, de oudste inwoner van Nirwana, en Garioch, de raadgever van de prinses. Johan leert dat de inwoners van Nirwana verre verwanten zijn van de oude Atlantiërs, en dat ze het Antinium-erst met zich meebrachten, een bron van warmte, licht en jeugd. Ze blijken zowaar over computertechnologie te beschikken, wat dit verhaal een sciencefictiontintje geeft.
Ondertussen blijkt de gemaskerde dame inderdaad Demoniah te zijn — wie anders? — wanneer ze uitgenodigd is in het paleis. Prinses Suriya laat een protesterende Johan duidelijk verstaan dat zij en haar volk neutraal zijn, en dat Demoniah welkom is.
Ayamvira wordt in geheimzinnige omstandigheden vermoord, en Johan is de enige verdachte. Hij wordt opgesloten. Garioch bevrijdt hem en weet te vertellen dat Ayamvira nog in leven is, en dat zijn zogenaamde dood een list was. Ze vinden hem in de kamer van de grote computer, waar Bahaal op een megagroot scherm aan hem verschijnt. Er volgt een bladzijden lange strijd waar alle figuren van dit album in betrokken raken. Het blijft wachten op Galaxa...
Wanneer de Fee van het Licht eindelijk verschijnt, ook op het grote scherm, legt ze de strijd stil. Maar Demoniah vernietigt het beeldscherm. Wat zullen we nu beleven? Demoniah heeft Galaxa weggejaagd! Na alweer een strijd kan Demoniah ontkomen. Net zoals in het vorige album overschaduwt Demoniah de rol van Galaxa.
Johan zet zijn bestaan van dolende ridder verder en rust die avond bij zijn kampvuur. In de oplaaiende vlammen verschijnt de gedaante van Demoniah. Ze zegt dat Johan en zij weldra weer tegenover elkaar zullen staan, en dat ze zich dan zal wreken. Ze beweert ook nog dat ze met Galaxa zal afrekenen. Johan antwoordt dat hij haar en Bahaal niet vreest en dat hij de strijd tegen de duistere machten niet zal opgeven. Dat belooft voor de toekomst, waarin inderdaad nog talrijke onderlinge confrontaties zullen volgen.
MARTIN HOFMAN |