Galaxa-bier

Galaxa - Het Bier van De Rode Ridder was een Belgisch speciaalbier van Brasserie Lefebvre uit 2002 waarvoor Karel Biddeloo het etiket op de fles ontwierp. Het is een blond biertje uiteraard. Het was een afgeleide van Floreffe Blond en heeft een acoholpercentage van 6,3%. De afmetingen van het etiket zijn 110 x 85 mm. De fles is er een van 75 cl.

Een bierweetje: de stap van bier naar galaxa ligt niet zo ver. Galaxy is de naam voor een hopvariëteit dat gebruikt wordt om bier te brouwen. "Deze hopvariëteit is een 'dubbeldoelhop', bij het bierbrouwen gebruikt zowel voor zijn aromatische als zijn bittereigenschappen. Deze Australische triploïde cultivar werd in 1994 gekweekt bij Hop Products Australia en is een kruising tussen een vrouwelijke tetraploïde hop (J78) en een mannelijke plant, afstammend van de variëteit Perle."

Brasserie Lefebvre bracht een jaar eerder, in 2001, al het speciaalbier uit Excalibur - Het Bier van De Rode Ridder uit, een bruin bier met Johan en Merlijn op het etiket. Het bier was een afgeleide van Floreffe Dubbel en was excusief bedoeld om in 2001 en 2002 te serveren in De Riddershoeve in Schoten. De vermoedelijke oplage was 300 flesjes. Van de illustratie op het etiket zijn toen ook bierviltjes gemaakt.


In 2008 was het tijd voor een nieuw biertje. Vedelaar werd eenmalig gebrouwen door Brouwerij De Cock naar aanleiding van de dorpsfeesten van Sint-Pauwels van 14 tot 17 augustus 2008. De feesten stonden in het teken van De Rode Ridder en de middeleeuwen. De Cock brouwde 10 hectoliter en het bier werd daarna nog een jaar verdeeld in cafés in de streek. De rosékleur van het kruidenbier werd bekomen door er rode biet aan toe te voegen. Voor de gelegenheid werd er ook een bierkruik met de illustratie van het etiket vervaardigd in een oplage van 500 exemplaren. Dat jaar verscheen ook het album De Vedelaar van Sint-Pauwels (deel 220) door Claus D. Scholz en Martin Lodewijk naar een voorstel van De Rode Ridder-fan Vik Audenaert. Van dit album verscheen een luxeversie met velours kaft.

Karel Biddeloo heeft trouwens ook nog een ander bieretiket ontworpen. Voor Brouwerij De Graal tekende hij een etiket voor het blonde bier De Graal Quest (33 cl, 9%), dat pas na zijn dood gebrouwen werd en sinds 2009 nog steeds te koop is. Naar verluidt mocht Biddeloo geen Johan tekenen, dus werd het een andere blonde ridder (met snor). In de vrouw die de Graal boven haar hoofd houdt, is weer wel een Galaxa te herkennen.

© Stripspeciaalzaak.be, 2022-2023