91
LEFRANC 1
Het Sein Staat op Rood
D A T A S H E E T
Tekenaar:
Jacques Martin
Scenarist:
Jacques Martin
Uitgever:
Lombard (1954, 1967)
Casterman (1975)
Collectie:
Lombard Collectie (1954)
Eerste druk: 1954
Oorspronkelijke titel:
Lefranc 1: La Grande Menace
Uitvoering:
HC, kleur (1954)
SC, kleur (1967)
Quoi? De idee voor dit eerste avontuur deed Jacques Martin op in de Vogezen waar hij een nagenoeg intact gebleven Duitse V1-raketbasis bezocht. Hij begon te fantaseren over wat een misdadig genie met zo'n basis zou kunnen beginnen en zo ontstond Het Sein Staat op Rood. Maar de redactie van Kuifje, waarin Martin zijn strips voorpubliceerde, had liever dat hij zich met Alex bezighield. Martin had zoveel zin om de strip te maken dat hij zijn verhaal kon doordrukken. Toen Lefranc ook nog eens bijzonder goed in de smaak viel van de lezers vroeg de redactie daaropvolgend te stoppen met Alex en enkel met Lefranc door te gaan. Maar dat ging voor Martin te ver en opnieuw wist hij de redactie om te praten. Alex tekende hij namelijk toch wel liever. Het spannende naoorlogse avonturenverhaal in de beste traditie van een Blake en Mortimer miste zijn start niet. En de gentleman-schurk Axel Borg is al meteen van de partij.
Aantal genomineerde albums van Martin: 13/440
 
92
SABELS EN GALJOENEN 4
Het Geheimzinnige Eiland
D A T A S H E E T
Tekenaar:
Jean-Luc Masbou
Scenarist:
Alain Ayroles
Uitgever:
Arboris
Collectie:
Collectie Buitengewesten
Eerste druk: 2000
Oorspronkelijke titel:
De Cape et de Crocs 4: Le Mystère de l'Île Étrange
Uitvoering:
SC, kleur
Quoi? Om de zoveel jaar is het piratengenre aan een revival toe. Mochten ze elk zo grappig zijn als deze Sabels en Galjoenen dan beleefden we prettige dagen. Maar Sabels en Galjoenen is meer dan een piratenstrip in combinatie met een mantel- en degenstrip. Dit is verstript theater, een comedia dell'arte op papier met eloquente dialogen en hilarische personages (Eusebio, iemand?). Het Geheimzinnige Eiland start in de kookpot waarin de wolf Don Lope en de vos Armand Raynal zich bevinden. In deel 3, De Gevaarlijke Archipel, werden ze gesnapt door de inboorlingen op de Tangerine-eilanden waar ze een schat hopen te vinden. Bovendien zijn er andere kapers op de kust. Een scheepskerkhof, een reuzekreeft, praatzieke papegaaien en een mysterieuze sekte van mimespelers die zich in een grot verborgen houdt, zorgen voor het nodige spektakel.
Aantal genomineerde albums van Masbou: 5/440
Aantal genomineerde albums van Ayroles: 6/440

93
OP ZOEK NAAR DE TIJDVOGEL 4
Het Ei van de Duisternis
D A T A S H E E T
Tekenaar:
Régis Loisel
Scenarist:
Serge Le Tendre
Uitgever:
Dargaud
Collectie:
Collectie Charlie Plus (1988)
Eerste druk: 1988
Oorspronkelijke titel:
La Quête de l'Oiseau du Temps 4: L'Œuf des Ténèbres
Uitvoering:
SC, kleur
Quoi? Nogal wat lezers voelden zich verraden door de ontknoping die de tandem Régis Loisel + Serge Le Tendre voor hen in petto had. Andere lezers waren ronduit kwaad. Maar er waren er ook die lieten weten dat ze hadden gehuild, net zoals Loisel toen hij de emotionele scènes op papier zette. De uiteenlopende reacties vergeleek Loisel met wat de Britse schrijver Arthur Conan Doyle overkwam die zijn detective Sherlock Holmes liet vermoorden door aartsvijand Moriarty. Misschien viel het einde bij de deelnemende lezers aan deze FransenTop ook niet overwegend in goede aarde want Het Ei van de Duisternis is het laagst geklasseerde album van de reeks.
Aantal genomineerde albums van Loisel: 13/440
Aantal genomineerde albums van Le Tendre: 9/440
 
94
LEFRANC 3
De Giftige Sneeuw
D A T A S H E E T
Tekenaar:
Jacques Martin
Scenarist:
Jacques Martin
Uitgever:
Casterman
Eerste druk: 1975
Oorspronkelijke titel:
Lefranc 3: Le Mystère Borg
Uitvoering:
SC, kleur
Quoi? Zelfs op bejaarde leeftijd ziet Jacques Martin er, hoewel bijna stekeblind, nog steeds patent uit. Hij was altijd al een sportieve kerel. Skiën was een van zijn hobby's. Dat komt ook tot uiting in het derde avontuur van Lefranc waarin een giftig virus voor de nodige paniek in het Zwitserse berglandschap zorgt. Verschillende skiscènes lijken erg op wat er in de James Bond-films was te zien. In De Giftige Sneeuw analyseert Axel Borg de relatie die tussen de schurk en reporter Guy Lefranc volgens hem aanwezig is: "Wij oefenen een bijzondere aantrekkingskracht op elkaar uit: zodra we elkaar ontmoeten probeert de één de ander uit de weg te ruimen." Waarna hij Lefranc een whiskey aanbiedt om een beetje met Lefrancs kloten te kunnen rammelen: "Dat is waar ook! Je drinkt geen alcohol, je rookt niet, je liegt en je speelt niet en bedriegen kun je ook al niet. Een kerel uit één stuk! De volmaaktheid zelf! Het moet toch eigenlijk wel verschrikkelijk zijn om helemaal geen kwade eigenschappen te hebben". Nagel op de kop in beide gevallen! En de kracht van de reeks (het liefde- en haatspel tussen schurk en held) samengevat. In 1979 werd de cover hertekend en werd de skiscène ingeruild voor een situatie in Venetië.
Aantal genomineerde albums van Martin: 13/440

95
DE REIS
D A T A S H E E T
Tekenaar:
Edmond Baudoin
Scenarist:
Edmond Baudoin
Uitgever:
Sherpa (1996)
Oog & Blik / Sherpa (2006)
Collectie:
Baudoin Collectie (2006)
Eerste druk: 1996
Oorspronkelijke titel:
Le Voyage
Uitvoering:
SC, zwart-wit (1996)
HC, zwart-wit (2006)
Quoi? Poëzie in artistieke vegen zwart-wit. Daar staat Edmond Baudoin voor, door fans simpelweg afgekort tot "B". De Reis maakte Baudoin halverwege de jaren negentig op vraag van het Japanse Kodansha. Deze uitgeversmastodont experimenteerde op de eigen markt door Europese auteurs aan te trekken en hen de kans te geven zonder de minste beperkingen lange stripromans te maken. Net zoals het meeste van zijn overige werk is De Reis autobiografisch getint. Op een dag kan Simon het jachtige leven dat hij leidt niet meer aan, neemt ontslag en laat vrouw en kind in de steek. Na een lange trip (zowel fysisch en psychisch te interpreteren) ontdekt hij opnieuw zichzelf. In 1997 won dit album de prijs van het beste scenario op het stripfestival van het Franse Angoulême.
Aantal genomineerde albums van Baudoin: 10/440
 
96
ASTERIX 19
De Ziener
D A T A S H E E T
Tekenaar:
Albert Uderzo
Scenarist:
René Goscinny
Uitgever:
Amsterdam Boek (1974)
Lombard / Standaard Uitgeverij (1974)
Dargaud / Oberon (1977)
Dargaud / Lombard (1977)
Dargaud Benelux (1983 NL - 1984 VL)
Dargaud Benelux (1987)
Hachette
Eerste druk: 1974
Oorspronkelijke titel:
Une Aventure d'Astérix le Gaulois 19: Le Devin
Uitvoering:
SC, kleur
Quoi? Bij Toutatis! Bij Belenos! Bij Voorbeeld! Dat de dorpelingen in het Gallische verzetsdorpje aan de Bretoense kust bijgelovig zijn, wisten we al lang. Maar dat ze op de koop toe goedgelovig zijn, komt tot uiting in dit verhaal. Xynix, een zelfverklaarde ziener en toekomstvoorspeller maakt daar dankzij de afwezigheid van druïde Panoramix misbruik van en verrijkt zich met de giften van de dorpelingen. Later laat hij zich voor de kar spannen van de Romeinen. Asterix is slimmer en vertrouwt Xynix niet. En Obelix? Hij luistert naar iedereen. Door de uitmuntendheid van Uderzo als tekenaar wordt wel eens uit het oog verloren hoe sterk hij is in het creëren van sfeer. Van dreiging bijvoorbeeld in de openingsplaten en door het goochelen met licht en schaduw zoals in zijn knipoogje naar Rembrandts De Anatomische Les van Dr. Nicolaes Tulp (plaat 6, laatste prent).
Aantal genomineerde albums van Uderzo: 18/440
Aantal genomineerde albums van Goscinny: 27/440

97
MAARTEN MILAAN 3
Adeline of het Einde van de Nacht
D A T A S H E E T
Tekenaar:
Christian Godard
Scenarist:
Christian Godard
Uitgever:
Lombard
Eerste druk: 1979
Oorspronkelijke titel:
Martin Milan 3: Adeline du Bout de la Nuit
Uitvoering:
SC, kleur
Quoi? Maarten Milan was tien jaar. Van piloot zijn was nog geen sprake, maar hij vloog als hij Adeline ontmoette. Ze was blond, ontstuimig en al even verliefd. Maar hun onafscheidelijke kalverliefde was niet naar de zin van haar ouders. Ze verjoegen Maarten en sloten haar op. Vandaag krijgt de rustige Maarten te maken met een zootje politiemannen die een kierewiet, blond meisje willen laten overvliegen naar een psychiatrisch ziekenhuis. Adeline heette de patiënte. Nu is Maarten wel volwassen en kan hij 'zijn' Adelientje redden, maar moet je een knettergekke moordlustige wel loslaten op de wereld? In het pantheon van de avonturenstrips heeft piloot Maarten Milaan zijn eigen stekje opgeëist. Auteur Christian Godard besteedt net zoals een Cosey een gelijkwaardige aandacht aan de karaktertekening van zijn personages als aan de spannende situaties waarin de hoofdrolspelers verzeild raken. En ook een verrassend snufje filosofie gaat hij in de reeks niet uit de weg.
Aantal genomineerde albums van Godard: 2/440
 
98
COMANCHE 1
Red Dust
D A T A S H E E T
Tekenaar:
Hermann (Hermann Huppen)
Scenarist:
Greg (Michel Regnier)
Uitgever:
Lombard
Eerste druk: 1972
Oorspronkelijke titel:
Comanche 1: Red Dust
Uitvoering:
SC, kleur
Quoi? Na Jerry Spring en Blueberry groeit Comanche (dat vanaf 1969 in het weekblad Kuifje verscheen) de derde grote realistische westernreeks van Europese makelij. Voor zowel de Belgische tekenaar Hermann en de Belgische, tot Fransman genaturaliseerde scenarist Greg (toenmalig hoofdredacteur van en veelschrijver voor Kuifje) betekent het een keerpunt in hun carrière. Nochtans was het een gok want eerdere pogingen om een realistische westernreeks te lanceren, beroerden het lezerspubliek amper. Doc Silver van het Funcken-echtpaar of Ringo van William Vance braken niet door. Speciaal om de vergelijking met Blueberry te ontlopen, situeerde Greg de Triple Six-ranch van Comanche in Wyoming, ver weg van de Mexicaanse grens die Blueberry vaak zou overschrijden. Deel 1, Red Dust, is een bundeling van zes korte episodes, toen gangbaar om voorzichtig met een nieuwe reeks te beginnen. Later werd de reeks nog verguisd door de koelbloedige dood van slechterik Dobbs. Het beeldverhaal werd langzaamaan volwassen en dat zou de goegemeente weten!
Aantal genomineerde albums van Hermann: 2/440
Aantal genomineerde albums van Greg: 5/440

99
HET UITSTEL 2
D A T A S H E E T
Tekenaar:
Jean-Pierre Gibrat
Scenarist:
Jean-Pierre Gibrat
Uitgever:
Dupuis
Collectie:
Vrije Vlucht
Eerste druk: 1999
Oorspronkelijke titel:
Le Sursis 2
Uitvoering:
HC, kleur
Quoi? Deel twee en slot van het Vrije Vlucht-tweeluik Het Uitstel. Het is 1944, de Tweede Wereldoorlog is nog niet voorbij. Julien Sarlat waant men dood en daar plukt hij de voordelen van. In het dorpje Cambeyrac in de Aveyron-streek verschuilt hij zich in het huis van de dorpsonderwijzer die is opgepakt door de militie. Vanuit het zolderraam bespiedt hij zijn geboortedorp. Zo is hij toeschouwer van zijn eigen begrafenis. Een getuige en een voyeur is hij, want hij houdt ook de bloedmooie Cécile in de gaten. Hoe dit allemaal eindigt? Op een dramatische manier die in de grootorde ligt van het helaas nooit vertaalde slotdeel van Frommeltje en Viola. Romantiek en dramatiek gaan hier goed samen. Jean-Pierre Gibrat schildert het allemaal kleurrijk voor die extra kreetjes van verrukking. Die andere kreten zijn bestemd voor Cécile. Is elke lezer niet een beetje verliefd op de vrouw in de rode jurk met witte bolletjes?
Aantal genomineerde albums van Gibrat: 3/440
 
100
ASTERIX 20
Op Corsica
D A T A S H E E T
Tekenaar:
Albert Uderzo
Scenarist:
René Goscinny
Uitgever:
Amsterdam Boek (1975)
Lombard / Standaard Uitgeverij (1975)
Dargaud / Oberon (1977)
Dargaud / Lombard (1977)
Dargaud Benelux (1983 NL - 1984 VL)
Dargaud Benelux (1987)
Hachette
Eerste druk: 1975
Oorspronkelijke titel:
Une Aventure d'Astérix le Gaulois 20: Astérix en Corse
Uitvoering:
SC, kleur
Quoi? Wanneer Asterix en compagnie op reis gaan, weet de lezer waar hij of zij zich mag aan verwachten: een overdaad aan clichés over het bezochte volk. In dit album doen Asterix, Obelix en Idefix het eiland Corsica aan nadat ze de Corsicaan Ozewiezewozewiezewallakristallix uit het naburige Romeinse kamp Babaorum (of Adfundum in de hervertaling) hebben bevrijd. De clichés zijn de trotsheid, opvliegendheid en zwijgzaamheid van de Corsicanen en de diepgewortelde en lang aanslepende familieruzies die ze beslechten met vooral knipmessen. Dàt en de liefde voor hun land, een sentiment die de Galliërs maar al te zeer herkennen.
Aantal genomineerde albums van Uderzo: 18/440
Aantal genomineerde albums van Goscinny: 27/440